Педагогічні читання 2024 (другий день)

Коледж

11 січня 2024

11 січня у коледжі проходив другий день Педагогічних читань, які розпочала Немкович Оксана Борисівна, кандидат економічних наук, спеціаліст вищої категорії, викладач-методист. У своєму виступі на тему «Академічний плагіат: поняття й рекомендації щодо його запобігання та виявлення відповідно до чинного законодавства» Оксана Борисівна розкрила суть наступних питань: 1) Нормативна база щодо запобігання академічному плагіату, 2) Що таке академічний плагіат та його основні види?, 3) У яких випадках текстові збіги не є плагіатом?, 4) Рекомендації щодо запобігання академічному плагіату, 5) Коротко про самоплагіат, 6) Плагіат і авторське право, 7) Вимоги до курсових робіт.

Дуже інформативним та був виступ представників Управління патрульної поліції. А саме завітали на Педагогічні читання – Бояківська Іванна, начальник відділу зв’язків з громадськістю Управління патрульної поліції в Рівненській області; Борейко Олеся, старший лейтенант поліції та Сенчук Яна, старший лейтенант поліції, які надали ґрунтовні відповіді на питання педагогічного колективу коледжу щодо булінгу, домашнього насильства, адміністративного правопорушення неповнолітніми особами та ін.

Про міжнародну діяльність та проєкти німецької cлужби академічних обмінів (DAAD) ознайомили Якимчук Ірина Олександрівна, завідувач відділення програмування, спеціаліст вищої категорії, викладач-методист, Русіна Неля Григорівна, кандидат педагогічних наук, голова циклової комісії землевпорядних дисциплін, спеціаліст вищої категорії, викладач-методист та Куделя Оксана Олексіївна, голова циклової комісії програмування та інформаційних дисциплін, спеціаліст вищої категорії, викладач-методист.

Зокрема спікери взяли участь у семінарі «Підтримка українських коледжів: Збір даних. Розрахунок маржинального доходу», що відбувся на базі Університету прикладних наук Вайєнштефан-Тріздорф (HSWT) (Німеччина) і поділилися з присутніми своїми враженнями та досвідом.

Так, Ірина Олександрівна розповіла про сам Університет, його матеріальну базу, навчальні корпуси, факультети, основні напрямки роботи Університету, як відбувалась підготовка до даного заходу, практичні заняття та ще багато цікавого.

Неля Григорівна зосередила свою увагу на практичному навчанні, яке здійснює Університет, а саме – на навчальних господарствах, які є самостійними фермами, і в обслуговуванні яких залучені студенти, що навчаються на ветеринарному факультету. Було зазначено про автоматизацію всіх етапів господарювання, науково-дослідний центр, спеціалізований центр енергетики та агротехніки та ін.

Оксана Олексіївна поділилася враженнями від культурних пам’яток німецьких міст, що відвідали, екскурсій фермерськими господарствами Університету прикладних наук Вайєнштефан-Тріздорф, візитом до Міністерства освіти і культури Баварії та ін.

А завершила Педагогічні читання Мельник Надія Адамівна, кандидат педагогічних наук, доцент кафедри педагогіки й освітніх інновацій Рівненського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти виступом на тему «Атестація педагогічних працівників». Було сказано про необхідність щорічного підвищення кваліфікації педагогічними працівниками, особливості позачергової атестації, орієнтовну структуру та мету навчального заняття та багато іншої корисної інформації щодо атестації педагогічних працівників загалом.

Отже, Педагогічні читання націлили весь педагогічний колектив на плідну працю у 2024 році, мотивували та надали основні орієнтири для покращення якості освітнього процесу.

 

Любов ПРОТАСЕВИЧ,

секретар адміністративної ради