Стартували Педагогічні читання 2024

Коледж

10 січня 2024

10 січня у Відокремленому структурному підрозділі «Рівненський фаховий коледж НУБіП України» розпочалися щорічні традиційні Педагогічні читання.

Розпочав захід директор коледжу, доктор економічних наук Царук Василь Юрійович, який привітав колег з цією подією, підвів підсумки 2023 року, назвавши його ключові події, та окреслив основні завдання педагогічного колективу коледжу на 2024 рік.

Особливим моментом сьогоднішнього блоку Педагогічних читань були вітання директора від імені усього колективу – Гнатюк Аллі Аркадіївні, кандидату економічних наук, доценту, викладачу циклової комісії економічних дисциплін,та Якимчук Ірині Олександрівні, завідувачці відділення програмування, з нагоди їхніх ювілеїв.

Також Грамотою за активну участь у вихованні студентської молоді та успішні виступи в Національних іграх нескорених був нагороджений викладач предмету «Захист України» Пандрак Сергій Богданович.

Програма Педагогічних читань була насиченою, цікавою і різноплановою.

Так, Чернега Ірина Григорівна, викладач економічних дисциплін, спеціаліст вищої категорії, у своєму виступі на тему «Державний бюджет України на 2024 рік: ключові статті видатків і доходів» зосередилась на таких важливих економічних питаннях, як доходи державного бюджету на 2024 рік, видатки на надання кредитів, дефіцит бюджету, інфляція, середній курс гривні, прожитковий мінімум та ін. Було зазначено, що основними драйверами зростання планових податкових доходів у 2024 році стануть ПДФО і військовий збір.   

Продовжила дану тему головний бухгалтер коледжу, спеціаліст вищої категорії, викладач-методист Черначук-Семенишина Олена Володимирівна, яка закцентувала на посадових окладах педагогів за ЄТС у 2024 році,  розмірі прожиткового мінімуму, розмірі мінімальної зарплати, розмірі податкової соціальної пільги, розмірі обмежуючих показників для лікарняних і декретних для основних працівників та ін.

«Прояви корупції в освіті» – звучала тема виступу Ільїна Вадима Анатолійовича, юрисконсульта, викладача юридичних дисциплін, адвоката. Вадим Анатолійович розкрив присутнім суть понять «корупція», «неправомірна вигода», «близькі особи», «потенційний конфлікт інтересів», «подарунок», «приватний інтерес», «реальний конфлікт інтересів» і повідомив про відповідальність за вчинення корупційних правопорушень.

Медвідь Михайло Михайлович, викладач будівельних дисциплін, спеціаліст вищої категорії, викладач-методист, виступив з доповіддю на тему «Електронний навчальний посібник як новітній засіб навчання», в якій дав відповіді на питання «Що ж таке електронні освітні ресурси?», сфера застосування електронного посібника та його технічні переваги і недоліки. Також презентував авторський відеоурок та власний навчальний посібник «Інженерна графіка» для здобувачів освіти ОПС «Фаховий молодший бакалавр» спеціальності 192 «Будівництво та цивільна інженерія».

Завершила перший блок Педагогічних читань 2024 викладач української мови і літератури, спеціаліст вищої категорії, викладач-методист Сорока Мирослава Василівна виступом на тему «Іспит з державної мови – по-новому». Мирослава Василівна проінформувала слухачів про зміни до Порядку проведення іспитів на рівень володіння державною мовою, затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 27.10.2023 р. №1126. Було зазначено про зміни формату проведення даного іспиту, на що варто звернути увагу, що нове в іспиті, а також дала корисні поради при складанні  іспиту на рівень володіння державною мовою.

Всі спікери провели велику дослідницьку роботу, підготували презентації до виступів, дібрали відеоматеріали, виголосили свої доповіді на високому професійному рівні. Присутні члени педагогічного колективу отримали багато цікавої і важливої інформації, яку неодмінно використають в освітньому процесі та в повсякденному житті.

 

Любов ПРОТАСЕВИЧ,

секретар адміністративної ради