Практичні семінари «Практика вирощування покривних культур в різних регіонах України» та «Зміна клімату та сільське господарство в Україні: Чому це важливо і як про це говорити?»: бути в курсі актуальних змін

Земельно-правове відділення

23 грудня 2023

Викладачі та студенти спеціальності «Геодезія та землеустрій»  взяли участь у практичних семінарах «Практика вирощування покривних культур в різних регіонах України» та «Зміна клімату та сільське господарство в Україні: Чому це важливо і як про це говорити». Заходи проводила Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО) спільно з Науково-методичним центром ВФПО, які відбулися у форматі онлайн та офлайн.

Метою практичного семінару «Практика вирощування покривних культур в різних регіонах України» висвітлення практичного досвіду фермерів, які використовують покривні культури в різних областях для збереження ґрунтів, боротьби з ерозією ґрунту та збільшення поглинання вуглецю. Загальна мета полягає в тому, щоб поширити знання та практичний досвід цих методів, щоб вони використовувалися більш широко для підготовки українського сільськогосподарського сектору до поточних та очікуваних змін клімату.  Розпочалася подія з виступу Миколи Косолапа, національного експерту  ФАО в Україні, доцента кафедри землеробства та гербології НУБІП України на тему «Як зменшити вплив сільського господарства на навколишнє середовище та адаптуватися до зміни клімату за допомогою природоорієнтованих рішень». Далі фермери в різних регіонів України поділилися своїм практичним досвідом з використання покривних культур, оцінили їх значення в системі технологій No-Till та ґрунтозахисного землеробства. Крім того,  були  виділені тенденції використання покривних культур в Україні за останні 10 років й висловлені думки експертів та практиків про готовність малих фермерських господарств України до кліматичних змін і впровадження практик ґрунтозахисного землеробства.

Безпосередньою метою семінару «Зміна клімату та сільське господарство в Україні: Чому це важливо і як про це говорити?» є пояснення простою мовою та роз'яснення технічного взаємозв'язку між зміною клімату та сільським господарством для журналістів, освітян та інших комунікаторів. Загальна мета полягає в тому, щоб допомогти ключовим комунікаторам краще зрозуміти ці теми, щоб вони могли підкреслити важливість цих питань в економічному відновленні України для своєї цільової аудиторії. Відповідно темами доповідей спікерів стали:

Чому медіа та освітяни мають популяризувати кліматично-адаптивні практики серед фермерів?

Зміна клімату та її вплив на глобальні екосистеми та економіку.

Роль сільського господарства у пом'якшенні (послабленні) та адаптації до зміни клімату в Україні.

Чому ресурсозберігаюче сільське господарство, ґрунтозахисні технології, нульовий обробіток ґрунту та сівозміни є кліматично-орієнтованими?

Інші агроекологічні підходи до управління ландшафтом.

Приклади успішних кліматично-орієнтованих сільськогосподарських практик в Україні.

Наприкінці кожного з семінарів відбувалася відкрита дискусія. Під час якої  було підкреслено значення участі освітян та здобувачів освіти у таких заходах, адже молодь повинна знати новітні технології ведення сільського господарства та вміти їх запроваджувати у майбутній своїй діяльності. 

Неля Русіна, голова циклової комісії землевпорядних дисциплін