Свято, що береже наші традиції. День української хустки 2023: історія та традиції

Групи загальноосвітньої підготовки Бібліотечно-інформаційний центр

07 грудня 2023

День української хустки — неофіційне свято, яке відзначають 7 грудня з метою збереження традицій та звичаїв українського народу. Уперше день української хустки відзначили у 2019 році, з того часу свято стало дуже популярним . Святкують день хустки різними способами — носять їх, роблять флешмоби у соціальних мережах, поширюють фото, відвідують тематичні фотосесії. Також у цей день проводять майстер-класи із різноманітних способів зав’язування та носіння української хустки. Тільки в Україні існує декілька десятків технік зав’язування.

Уже в 2019 році свято відзначили в Іспанії. Канаді, США, Казахстані, Йорданії, Латвії, Індії та Португалії. 2019 року світлини з українською хусткою у соцмережах опублікували понад мільйон учасниць. А у 2020 році був встановлений національний рекорд — Міжнародний флешмоб впродовж доби — найбільша кількість жінок в українських хустках. До встановлення рекорду долучились етнічні українки, які мешкають за кордоном та жінки з 20 країн світу.

Більш детально історію виникнення свята, традицій та обрядів з українською хусткою обговорювали сьогодні у читальному залі БІЦ здобувачі освіти 11-О групи разом із кураторкою Іриною Барановською, завідувачкою БІЦ Людмилою Бурячинською, бібліотекарками та викладачками. Виховний захід пройшов інформативно, динамічно, цікаво. Відеопрезентація, вікторина, українська пісня та поезія – усе разом сплелось у своєрідний віночок історії та сучасності наших національних традицій. Поезію читали Олеся Хмарук та Дарина Давидюк.

До фото-флешмобу з українською хусткою долучились заступниця директора з навчальної роботи Людмила Балдич, викладачки Галина Бусленко, Ірина Гринкевич, Оксана Нікітська, Тетяна Купчишина, Оксана Черначук, Тетяна Черняк, Оксана Басюк та ін.

Якщо Ви хочете перевірити себе, що Ви знаєте про українську хустку, спробуйте дати відповіді на такі запитання:

  • Що символізує українська хустка?
  • Якою була справжня українська хустка?
  • Якими були перші хустки, що почали носити українки
  • Яку хустку називають терновою?
  • Який символ означає шовкова хустка?
  • Що означає зав’язаний вузлик на кінчику хусточки?

Українська хустка є невід'ємною частиною української культурної спадщини.

Шануймо та примножуймо українські традиції!

 

Більше фото учасників флешмобу – у соціальних мережах за таким посиланням:https://www.facebook.com/profile.php?id=100068718551378&fref=ts

Дякуємо, наші любі читачі,  за вашу активність!

 

Людмила Бурячинська, завідувачка БІЦ