Збройні Сили України – слава, гордість, міць країни. 6 грудня - День Збройних Сил України

Бібліотечно-інформаційний центр

06 грудня 2023

6 грудня українці відзначають державне свято -  День Збройних Сил України. Дата приурочена до дня ухвалення Закону України «Про Збройні сили України» - подія відбулася саме 6 грудня 1991 року. Також урочиста дата пов’язана із 6-м грудня 1919 року. Цей день став початком однієї зі славетних сторінок української армії - Першим зимовим походом Дієвої армії УНР.

Збройні сили - це один з основних елементів стабільного і впевненого розвитку Української держави, справжня гарантія державного суверенітету. Тому у цей день ми вшановуємо всіх, хто причетний до високого і почесного звання військовослужбовця, хто обрав для себе нелегку, але достойну професію - захищати Україну, її суверенітет і незалежність.

24 серпня 1991 року Верховна Рада України ухвалила постанову «Про військові формування в Україні», якою визначила: «підпорядкувати всі військові формування, дислоковані на території України, Верховній Раді України; утворити Міністерство оборони України; урядові України приступити до створення Збройних сил України». Фактично, цією постановою було покладено початок будівництва Збройних Сил України, як важливого інституту держави і невіддільного елемента її воєнної організації. Українська армія – сила і гордість нашої Батьківщини. Щодня тисячі бійців ЗСУ захищають країну на передовій, охороняють її кордони на землі, у воді та в повітрі. Люди, яким ми завдячуємо життям і можливістю щодня прокидатися на рідній землі. Незламні герої, наша могутність та сила, титани — кожне з цих слів сьогодні про них. Адже саме завдяки тим громадянам України, які вирішили стати на її захист і покласти за це життя, ми сьогодні відзначаємо його. Висловлюємо вам щиру подяку за героїчне виконання військового обов'язку, мужність і рішучість на полі бою.

Схиляємо голови перед пам'яттю героїв, які віддали своє життя за Україну. Ми завжди пам'ятатимемо їх подвиг. Українські військові довели, що вони найвідважніші, найдосвідченіші, найпрофесійніші воїни у світі. Бажаємо кожному захиснику і захисниці повернутися додому цілими і неушкодженими, і принести із собою перемогу!

Ми дякуємо кожному, хто стоїть на захисті українських кордонів, цілісності, неподільності та єдності нашої країни. Ми дякуємо вам за те, що в нашому цивільному житті маємо змогу навчатися, працювати, піклуватися про наші родини. Дякуємо за вашу хоробрість, силу й безмежну любов до Батьківщини.

Більше інформації про створення Збройних Сил України та героїв яким ми завдячуємо  життям, можна дізнатися з книжкової виставки в бібліотечно-інформаційному центрі.

Слава Збройним Силам України! Слава Україні

 

Галина Петренко, провідний бібліотекар БІЦ

 

Джерело :  https://knmu.edu.ua/news/6-grudnya-den-zbrojnyh-syl-ukrayiny-2/

https://gora-rada.gov.ua/6-hrudnia-den-zbrojnykh-syl-ukrainy/