Семінар-тренінг HSWT «Збір даних. Розрахунок маржинального доходу»

Коледж Міжнародна діяльність

03 грудня 2023

Міжнародна співпраця для закладу освіти дає можливість готувати фахівців, які отримають від європейських країн досвід ведення економіки країни, зокрема, сільського господарства. У 2023 році Німецька служба академічних обмінів (DAAD) проводила міжнародний проєкт № 57649162 «Support of the digitalization of Ukrainian agricultural universities (2)» («Підтримка цифровізації українських аграрних університетів (2)») з Університететом прикладних наук Вайєнштефан-Тріздорф (HSWT – https://ima.hswt.de), в особі проф. Ральфа Шлаудерера та його помічників Вадима Петренка, Людмили Камзін, Ольги Тригубець. Під час Літньої школи, в рамках проєкту, відбулася розмова представників коледжів (від ВСП «РФК НУБіП України – Ірина Якимчук, завідувачка відділення програмування) з проф. Ральфом Шлаудерером про співпрацю Університету з коледжами.

Тому 23-30 листопада 2023 року викладачі ВСП «РФК НУБіП України» – Ірина Якимчук, Неля Русіна, к.п.н, голова циклової комісії землевпорядних дисциплін, Оксана Куделя, голова циклової комісії програмування та інформаційних дисциплін, Оксана Конончук, голова циклової комісії економічних дисциплін, разом з викладачами з 17 коледжів та науковцями Українського науково-дослідного інституту продуктивності агропромислового комплексу (50 учасників) перебували в Університеті прикладних наук Вайєнштефан-Тріздорф (HSWT) як учасники практичного семінару-тренінгу «Підтримка українських коледжів: Збір даних. Розрахунок маржинального доходу».

Програма семінару передбачала теоретичне, практичне навчання та ряд екскурсій до фермерських господарств.

З вітальним словом звернувся координатор проєкту, професор Ральф Шлаудерер, керівник Міжнародної школи HSWT, міжнародний представник факультету сільського господарства HSWT. У своєму виступі професор ознайомив присутніх з особливостями здобуття освіти в Університеті прикладних наук Вайєнштефан-Тріздорф та більш детально зупинився на міжнародному магістерському курсі «Аграрний менеджмент» (International Master in Agricultural Management) факультету Сільського господарства, продовольства та харчування, який розвивався понад двадцять років, набуваючи практичного досвіду. На основі цього у планах університету запустити проєкт з аграрними коледжами п’яти ЗВО України: Сумський національний аграрний університет, Миколаївський НАУ, НУБіП України, Вінницький НАУ, НУВГП (м. Рівне).

Плановано, що координатором цього проєкту стане Катерина Тужик, к.е.н., доцент, наукова співробітниця HSWT, випускниця НУБіП України. Вона поділилася досвідом роботи з коледжами та університетами України у період 2018-2021 рр. в рамках проєкту UFMD («Від теоретично орієнтованого до практичного навчання в аграрній сфері/TOPAS» та Ukrainian Farm Management Data/UFMD).

Декан факультету Сільського господарства, продовольства та харчування Вільгельм Пфланц, проф., др. розповів про 1500 студентів факультету і географію їх прибуття на навчання.

Теорією щодо збору даних для розрахунку маржинального доходу поділилися Вадим Петренко, співробітник факультету, випускник Миколаївського НАУ, Ірина Трьостер, наукова співробітниця, викладачка факультету Сільського господарства, продовольства та харчування, випускниця НУБіП України, Сергій Аксьонов, випускник Полтавського НАУ, керівник фірми «Agset», яка створила єдину базу даних для фермерів і менеджерів аграрних підприємств Німеччини. Також представила досвід роботи зі збору даних Українського науково-дослідного інституту продуктивності агропромислового комплексу Майданюк Оксана, головний науковий співробітник науково-дослідного відділу аналітики та цифровізації в галузях АПК.

Практичні застосування ми отримали під час екскурсій кампусом Тріздорфу (Людмила Камзін, співробітниця факультету Сільського господарства, продовольства та харчування), молочною фермою університету (др. Анне Шіборра, директорка школи тваринництва), до біогазової установки, (Катя Краутер, співробітниця факультету Інженерії навколишнього середовища), у Фаховий центр з використання енергії та с/г техніки (Анетте Шмідт, співробітниця центру), сімейною фермою Міхаела Шнайдера (рослинництво – вирощування кукурудзи, ячменю, сої; тваринництво – відгодівля свиней; агропереробка – виготовлення м’ясних виробів; біогазоустановка).

Як підсумок, був проведений захід World Café за темою «Збір даних для планування с/г підприємств», на якому були представлені дев’ять постерів, підготовлених українськими закладами освіти.

Так нами був підготовлений постер на тему «Джерела інформації, які фактично використовують підприємства для економічного планування виробництва». Його представляла Ірина Якимчук.

У рамках семінару ми відвідали Міністерство науки і мистецтва Баварії (м. Мюнхен), де перед нами виступили др. Рольф-Дітер Юнгк, керівник апарату міністерства, Ніколас Джукіч, директор Баварського центру університетів Центральної, Східної та Південної Європи (BAYHOST), які висловили підтримку українському народові у боротьбі проти росії та ознайомили із можливостями вступу української молоді до університетів Німеччини.

Ступенева освіта також діє в Баварії. Представником її був Фріц Гронауер-Веддіге, директор Вищої сільськогосподарської школи та Тріздорфського сільськогосподарського технікуму. Пан Гронауер ознайомив нас із системою професійної освіти в Німеччини та зазначив, що вища сільськогосподарська школа готує фермерів (менеджерів), майстрів та технічних фахівців. Він провів екскурсію закладом, де ми оглянули навчальні аудиторії, лабораторії тощо. Відповів на численні запитання українських викладачів, щодо організації освітнього процесу, навчального плану тощо. Зазначимо, що Пан Гронауер є фермером з органічного рослинництва.

28 листопада 2023 року відбулася підсумкова дискусія за темою семінару, після чого нам вручили сертифікати.

Соціальним напрямом під час перебування у Німеччині була участь у Різдвяному ярмарку Вайденбаха, де ми продавали місцевим жителям українські смаколики, які приготували вдома. Під час ярмарку було зароблено 600 євро.

Німецькою стороною для учасників семінару були організовані екскурсійні поїздки до міст Ансбах, Мюхен, Нюрберг.

Фотогалерея

Ірина Якимчук, завідувач відділення програмування