СНІД. Небезпека і профілактика. 1 грудня - Всесвітній день боротьби зі СНІДом

Бібліотечно-інформаційний центр

01 грудня 2023

Щороку 1 грудня відзначається Всесвітній день боротьби зі СНІДом.

Синдром набутого імунодефіциту вперше було зафіксовано в США у 1983 році.

СНІД - сукупна назва уражень, що відбуваються на III-IV клінічних стадіях інфекції, яку спричинює вірус імунодефіциту людини (ВІЛ). Загальноприйнятою назвою хвороби на сьогодні є ВІЛ-інфекція. ВІЛ уражає імунну систему людини, знижуючи при цьому протидію організму різним ВІЛ-асоційованим захворюванням та призводить до смерті людини. На сьогодні ВІЛ-інфекція поширена по країнах усіх континентів.

ВІЛ передається: через кров - при потраплянні крові чи інших біологічних рідин, що містять кров від  ВІЛ-інфікованої особи до здорової  людини; при ін’єкційному введенні наркотичних речовин брудними шприцами; статевим шляхом - під час незахищених статевих стосунків; від інфікованої ВІЛ матері до її дитини під час вагітності, пологів та годування груддю.

ВІЛ не передається: при спільному користуванні побутовими речами, посудом, у лазні та сауні, під час поцілунків, обіймах та рукостисканні, через поручні, дверні ручки, столи, стільці, при укусах комарів чи інших комах.

Єдиний спосіб з’ясувати присутність ВІЛ в організмі - провести спеціальний аналіз крові на ВІЛ та звернутись до сімейного лікаря.

Епідемічна ситуація з ВІЛ-інфекції в Україні станом на 01.10.2023 року.

Станом на 01.10.2023 р. у закладах охорони здоров’я під медичним наглядом перебуває 158 803 людини, які живуть з ВІЛ. За даними офіційної реєстрації найвищий рівень поширеності ВІЛ-інфекції - в Одеській (1 128,4), Дніпропетровській (973,5), Миколаївській (747,4), Київській (474,5), Чернігівській (434,6), Херсонській (424,0) областях та у м. Київ (642,2). Порівняно з аналогічним періодом 2022 року диспансерна група в Україні збільшилася на 3%. Найвищий приріст відбувся у Харківській (+ 20%), Рівненській (+ 10%) та Кіровоградській (+ 9%) областях.

Більше інформації про СНІД  - у матеріалах книжкової виставки «СНІД. Небезпека і профілактика » у бібліотечно-інформаційному центрі коледжу. Бережіть себе!

 

Світлана Андрійчук, провідний бібліотекар БІЦ

 

Джерело: https://phc.org.ua/kontrol-zakhvoryuvan/vilsnid/statistika-z-vilsnidu