Голодомор – це геноцид

Коледж

23 листопада 2023

Голодомор — це геноцид української нації, вчинений в 1932–1933 роках. Він був скоєний керівництвом Радянського Союзу, щоб упокорити українців, остаточно ліквідувати український спротив режиму та спроби побудови самостійної, незалежної від Москви Української Держави. У 2006 році Законом України «Про Голодомор 1932–1933 років в Україні» Голодомор визнано геноцидом українського народу. У 2010 році постановою Апеляційного суду міста Києва доведено геноцидний характер Голодомору, намір Сталіна, Молотова, Кагановича, Постишева, Чубаря, Хатаєвича, Косіора знищити частину української нації. Під час вчинення особливо тяжкого злочину геноциду в 1932–1933 рр. комуністичний тоталітарний режим знищив мільйони.

Пік Голодомору припадає на червень. Тоді щодоби мученицькою смертю помирало 28 тисячі осіб, щогодини — 1168 осіб, щохвилини — 20.

Музей Голодомору виконує надзвичайно важливу місію у формуванні обізнаності та свідомості щодо подій, пов'язаних із геноцидом українського народу. Його основне завдання - не лише збереження історичної правди, але й викликання думок про глибокі моральні аспекти та соціокультурні значення, пов'язані з цією трагедією.

Музей стає центром, де формується свідомість молодого покоління, наголошуючи на важливості захисту гідності людини та цінність демократії. Він сприяє розвитку толерантності та моральної відповідальності перед викликами, що виникають у сучасному світі.

Завдяки своєму виховному потенціалу Музей Голодомору відіграє ключову роль у утвердженні української ідентичності та у визначенні важливості збереження держави як засобу захисту від подібних трагедій. Він є своєрідним посередником у передачі спогадів про Голодомор, демонструючи неперервний зв'язок поколінь та зберігаючи пам'ять про трагічні події.

З 2005 було запроваджено щорічне проведення скорботних заходів до Дня пам’яті жертв Голодомору. Традиційно в четверту суботу листопада о 16:00 пам’ять про  мільйони українців, вбитих під час геноциду, вшановують хвилиною мовчання та запаленням свічок на центральних площах міста, біля пам’ятників жертвам Голодомору, в храмах та в Залі пам’яті Національного музею Голодомору-геноциду.

Цьогоріч День пам’яті жертв Голодомору припадає на 25 листопада.

 

Євгеній Масталярчук, викладач програмування та інформаційних дисциплін

Анатолій Іванченко, викладач будівельних дисциплін