Голод 33-го…Біль душі і пам’ять серця

Бібліотечно-інформаційний центр Земельно-правове відділення

22 листопада 2023

25 листопада – День пам’яті жертв голодоморів і 90 - ті роковини Голодомору 1932-1933 років в Україні

 Щороку в четверту суботу листопада Україна вшановує пам’ять жертв Голодомору 1932–1933 років і масових штучних голодів 1921–1923 і 1946–1947 років.

У 2023-му День пам’яті жертв голодоморів припадає на 25 листопада.

Цього року ми вдруге вшановуватимемо жертв сталінського геноциду в умовах повномасштабної війни, яка супроводжується геноцидними діями Росії проти українців. Трагічні події та злочини, які розгортаються на наших очах, демонструють: жива пам’ять надзвичайно важлива; ті, хто чинить злочини проти людства, мають бути засуджені світовою спільнотою, а жертви – вшановані.

У 2006 році Законом України Голодомор 1932–1933 років визнаний геноцидом українського народу. Внаслідок голодомору Україна втратила 10,5 млн. українців, серед них 4 млн. дітей. Голодомор  офіційно визнали геноцидом  близько 30 країн світу, а також Католицька церква та Вселенський Патріархат.

Через 90 років після Голодомору-геноциду росіяни знову застосовують проти українців методи геноциду, щоб знищити нашу ідентичність, культуру, мову – знищити українську націю як таку.

Заходи до Дня пам'яті жертв Голодомору пройдуть по всій Україні та у багатьох країнах світу. На території  України буде приспущено Державний прапор та обмежено проведення заходів розважального характеру. О 16:00 в кожній домівці й установі українці запалять свічки пам'яті та приєднаються до загальнонаціональної  хвилини  мовчання.

Напередодні Дня пам’яті, 22 листопада, в бібліотечно-інформаційному центрі провідним бібліотекарем Петренко Г. І., разом зі здобувачами освіти 22-З групи (куратор Лисяк О. М.) та 11-З (куратор Малимон С. С.) проведено вечір-реквієм: «Голод 33- го…Біль душі і пам’ять серця». З підготовленої презентації та перегляду літератури «Сумні сторінки нашої історії», здобувачі освіти дізналися про страшні події та сумну статистику геноциду українського народу. Найбільш активними у підготовці заходу були студенти Зданевич Владислав та Свіжак Тетяна 22-З група.

Присутні хвилиною мовчання пом’янули великомучеників нашої історії.

  

Галина Петренко, провідний бібліотекар БІЦ

 

Джерело: https://zp.gov.ua/uk/articles/item/20298/25-listopada-v-ukraini-vshanuyut-pamyat-zhertv-golodomoriv