Екскурсія до Києва: пам’ятаємо минуле, віримо у майбутнє

Коледж

20 листопада 2023

За допомогою своєї військової агресії, росія спровокувала першу континентальну війну в Європі в XXI столітті, підриваючи систему колективної світової безпеки, яка була встановлена після Другої світової війни. Цей конфлікт висвітлює тоталітарні тенденції російського режиму, який використовує псевдоідеологію, поєднуючи фашизм, більшовизм, нацизм, євразійство, реваншизм та ксенофобію, підкріплені вигаданою "православною" та "величчю російської культури".

Повномасштабне вторгнення російських військ в Україну позбавило путінський режим маски "миротворця" і розкрило його справжні наміри щодо окупації та дезінформації. Український народ виявив неймовірну мужність, стійкість, сміливість та єдність в боротьбі проти чисельно переважаючого ворога.

Російська агресія призвела до неймовірних економічних та соціальних збитків для України. Згідно з висловлюванням Прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, сума збитків вже сягає 600-750 мільярдів доларів. Більше 120 тисяч житлових будинків стали об'єктом часткового чи повного зруйнування, зокрема в прифронтових регіонах.

Наприкінці першого року війни загинули 9655 цивільних, серед яких 461 дитина, а більше 16 тисяч дітей були вивезені примусово в росію та білорусь. Героїчний опір українців виявився не лише боротьбою за фізичне виживання, але і захистом європейських цінностей, ідентичності та вибору.

Та опір цей російській руці не єдиний в нашій історії. Революція Гідності – та з якої фактично розпочався відхід від вектору наближення до східного сусіда. Євромайдан запустив процес не лише трансформації політичної сцени, а й соціальних і культурних перетворень. Україна в черговий раз виявилася на передовій у захисті своєї незалежності. Через Революцію Гідності народ визначив свій європейський шлях розвитку. Незважаючи на втрати і труднощі, Україна відстоює свої цінності та виражає мужній опір агресору, тримаючи прагнення до свободи та демократії.

Це історія нашого сьогодення, яку ми маємо знати та пам’ятати. Саме для цього викладачі Анатолій Іванченко та Євгеній Масталярчук разом зі студентами спеціальностей геодезія та землеустрій, будівництво та цивільна інженерія, інженерія програмного забезпечення, право, підприємництво, менеджмент, облік і оподаткування відвідали Національний музей історії України та Майдан Незалежності, що у Києві.

Анатолій Іванченко, викладач будівельних дисциплін

Євгеній Масталярчук, викладач програмування та інформаційних дисциплін