Ким був Джон Кеннеді? Міфи і реальність: політична візитівка 35-го президента США

Земельно-правове відділення

08 листопада 2023

08.11.2023 майбутні юристи ІІІ курсу (31, 32-Ю) разом з викладачами Володимиром Захарчуком та Оксаною Лисяк взяли участь у інтегрованому заході з іноземної мови за професійним спрямуванням та історії держави і права зарубіжних країн.

Захід відбувся у відділі документів іноземними мовами Рівненської обласної універсальної наукової бібліотеки в рамках проектів «Вікно в Америку» (Посольства США в Україні) та «Визначні американські постаті, яких необхідно знати кожному». Ведучою була представниця проекту Ірина Павлуш.

Здобувачі освіти дізналися про наймолодшого, 35-го президента в історії США, його життя та кар'єрний ріст, звички, переконання і навіть містичні моменти, якими оповита його особистість і досі.

Джон Фіцджеральд Кеннеді (29.05.1917 – 22.11.1963), 35-ий президент Сполучених штатів (1961-1963), був наймолодшою особою, яка коли-небудь була обрана президентом. Він був також першим римо-католицьким президентом, першим президентом, який народився у ХХ сторіччі. Він став єдиним президентом США, що отримав Пулітцерівську премію.

Кеннеді був інагурований на посаду Президента США 20 січня 1961 року. Твердження, що «комфорт – це в’язниця для свободи і ворог самовдосконалення» було його життєвим кредо. За свої переконання видатний політик був готовий пожертвувати не лише затишком і особистою вигодою, але й безпекою, здоров’ям і навіть життям.

На початку свого президентства Кеннеді виступав за «новий світовий закон, у якому сильний завжди правий, а слабкий завжди захищений, закон, мир і особа стоять на першому місці». Він розумів труднощі цієї мети. «Все це не буде створено в перші 100 днів», він говорив. «Все це не буде закінчено в перші 1000 днів, все це не буде закінчене за життя цієї адміністрації, ні навіть можливо за життя планети. Але дозвольте нам почати».

Одним зі здобутків адміністрації Кеннеді було створення Корпусу Миру, агентства, яке навчало Американських добровольців, які хотіли допомагати розвитку соціального і гуманітарного становища за кордоном. Мета цієї програми полягала в тому, щоб зміцнювати мир в усьому світі і дружбу з країнами, що розвиваються.

Кеннеді був убитий перш ніж закінчився його третій рік президентства. Однак, його вплив і участь у розв'язанні так званої Кубинської ракетної кризи, можливо запобіг початку Третьої Світової війни.

Кеннеді закликав американців «захищати волю в години небезпеки». Словами з його промови перед народом були: «Не питайте, що ваша країна може зробити для вас – питайте, що Ви можете зробити для своєї країни».

Наприкінці заходу студенти активно і з захопленням пройшли вікторину «GuessUSStates» / «Вгадайте американські штати», в якій було відгадано усі 50 штатів.

 

Володимир ЗАХАРЧУК,

викладач юридичних дисциплін

Оксана ЛИСЯК,

 викладач англійської мови