У Львові відбувся ІІ етап Міжнародної студентської олімпіади ICPC

Відділення програмування

30 жовтня 2023

28 жовтня 2023 року у Львівському національному університеті імені Івана Франка провели II етап Міжнародної студентської олімпіади ICPC (International Collegiate Programming Contest). В інтелектуальному змаганні свої сили випробували 50 команд, які представляли різні заклади середньої та вищої освіти Львівщини, Івано-Франківщини, Рівненщини, Волині та Закарпаття.

ICPC – це найбільша студентська Олімпіада з програмування, до проведення якої долучається декілька тисяч навчальних закладів з усього світу. Вже не один рік захід стає цінною можливістю для юних фахівців випробувати власні знання та навички, відчути запал і натхнення від захопливого процесу змагання. Водночас такі заходи стимулюють інтерес у молоді до наукових досліджень та розвитку інновацій в сфері інформаційних технологій, дають змогу познайомитися з однодумцями з різних навчальних установ, обмінятися досвідом та ідеями.

Учасників ІІ етапу олімпіади ICPC 2023 привітав доцент кафедри програмування факультету прикладної математики та інформатики Богдан Гошко. Він зазначив, що «після того, як декілька років олімпіада відбувалася у онлайн-форматі, тепер по-особливому приємно бачити наживо велику кількість молодих людей, спраглих до перемоги та сповнених натхнення до пізнання нового». Також Богдан Гошко пояснив учасникам організаційні нюанси проведення заходу.

Надалі до слова запросили проректора з наукової роботи ЛНУ ім. Івана Франка, академіка НАН України, професора Романа Гладишевського, який коротко окреслив учасникам олімпіади історію Львівського університету, розповів про його сучасну діяльність та вагомі наукові здобутки. Зокрема, проректор торкнувся й важливих віх у становленні факультету прикладної математики. «У Львівському університеті програмування почало розвиватися ще у 1953 році. А вже через шість років тут з’явилася перша на Заході України електронно-обчислювальна машина, розпочався інтенсивний розвиток відповідних наукових робіт, а згодом відбулося створення факультету прикладної математики та інформатики. Тож Львівський університет, класичний за своєю суттю, вдало поєднує давні академічні традиції та процеси творення інноваційних досліджень. Зокрема, ми пишаємось тим, що в Університеті є сім об’єктів, які становлять Національне надбання України», – підкреслив Роман Євгенович та розповів про наукову цінність кожного об’єкта.

Також Роман Гладишевський пригадав, що у 2008 році команда Львівського національного університету ім. Івана Франка стала першою українською командою, яка здобула золоті медалі у фіналі чемпіонату світу з програмування ACM ICPC. «Сьогодні зичу усім учасникам гідно представити свої знання та вміння і успішно вирішити поставлені задачі. Пам’ятайте: досвід кожного є дуже важливим, але не менш значуще – вміння працювати в команді», – додав Роман Євгенович.

Юних програмістів також привітав молодший віцепрезидент з інжинірингу компанії GlobalLogic Ігор Костів. Він детально розповів студентам про діяльність своєї ІТ-компанії та окреслив можливості, які GlobalLogic пропонує молоді. «Наша компанія тісно співпрацює з Львівським національним університетом імені Івана Франка, аби сприяти у підготовці висококваліфікованих фахівців з тими компетенціями, яких вимагає сучасний ринок праці», – додав Ігор Костів та побажав учасникам олімпіади успіхів: «навчайтеся, працюйте, розвивайте індустрію та творіть важливі зміни».

Заступник декана факультету прикладної математики та інформатики з навчально-методичної роботи Роман Селіверстов зазначив, що бачить в учасниках змагання великий потенціал. «Я переконаний, що Ви – талановиті та освічені  молоді люди. Та, на мій погляд, лише знань і хисту замало, аби досягти успіху, надзвичайно важливою є наполеглива щоденна праця. Ви вже доклали чимало зусиль, аби навчатися та пізнавати нове, і я зичу, аби й надалі обраний шлях приносив Вам корись і задоволення. І водночас хочу, аби й Ви залишали за собою сліди на цьому шляху – реалізовані ідеї та цікаві проєкти, які сприятимуть розвитку нашої держави», – звернувся до учасників олімпіади Роман Селіверстов.

Опісля урочистостей розпочалося безпосереднє змагання з програмування, до участі у якому допускають команди у складі трьох осіб. Олімпіада традиційно триває 5 годин, під час яких команда повинна виконати понад десяток задач. Складність змагання, зокрема, полягає у тому, що у розпорядженні усіх трьох учасників є лише один комп’ютер. Тож метою турніру є не тільки перевірка рівня знань, навичок та логічного мислення, але й здатність якнайкраще налагодити роботу в команді і правильно організувати процес. А перемога у одному з регіональних етапів олімпіади веде до запрошення на наступний – Всеукраїнський, де команди змагаються за місце на Світовому фіналі.

Натхненну працю над розв’язанням задач не змогла зупинити навіть повітряна тривога: команди продовжили пошуки правильних рішень в укритті Львівського університету, звідки долинали жваві обговорення все нових креативних ідей.

Так, у результаті напруженого змагання переможцями стали такі команди:

Серед коледжів:

Переможцем стала команда Рівненського коледжу НУБІП України «Apes strong together»;

Серед школярів:

  • 1-е місце команда Калуського ліцею №5 «Карпатський легіон» – 6 розв’язаних задач з 12;
  • 2-е місце команда Львівського фізико-математичного ліцею при Львівському національному університеті імені Івана Франка «Sleepy» – 4 розв’язані задачі;
  • 3-е місце команда Ужгородської спеціалізованої школи «SVAP» – 4 розв’язані задачі.

Серед університетів:

  • 1-е місце команда Львівського національного університету імені Івана Франка «Stallions» – 9 розв’язаних задач.
  • 2-е місце поділили команди Ужгородського національного університету «Machata» та Національного університету Львівська політехніка «Дежавю», розв’язавши по 7 задач.
  • 3-є місце розділили команди Ужгородського національного університету «TroubleMakers» (7 розв’язаних задач), Львівського національного університету імені Івана Франка «Placeholder» (6 розв’язаних задач) та Луцького національного технічного університету «Ipz_2023_2» (6 розв’язаних задач).

Учасників та переможців змагання привітав Роман Гладишевський, зазначивши, що усі команди  продемонстрували неабияку креативність та добрі знання. «Зараз відбувається перехід від четвертої до п’ятої промислової революції, а отже особливої цінності набувають фахівці, здатні до гнучкого й неординарного мислення – і це саме про Вас! Розвивайте свої таланти та продовжуєте працювати, досягаючи нових звершень».

Джерело: https://lnu.edu.ua/v-universyteti-vidbuvsia-ii-etap-mizhnarodnoi-studentskoi-olimpiady-icpc/