Мовознавча лотерея: інтригуючий спосіб поглиблення знань учнів про рідну мову

Відділення загальноосвітньої підготовки

27 жовтня 2023

У сучасному освітньому просторі одним із найважливіших завдань викладача української мови є не тільки вивчення з студентами правил граматики та орфографії, а й підтримка інтересу молоді саме до опанування мови.

В рамках тижня гуманітарних дисциплін, 25 жовтня, було проведено мовознавчу лотерею, участь у якій взяли не лише студенти, а й викладачі РФК «НУБІП», загалом понад 30 осіб. Організацією лотереї займався відносно молодий працівник коледжу – Олександра Федорчук. Її правою рукою були студенти першого курсу відділення програмування – Байцер Максим та Щиглевська Домініка.

На думку О. Федорчук, мовознавча лотерея – це не просто ефективний спосіб перевірити та закріпити знання учнів з різних галузей лінгвістики, а й захоплива гра, яка сприяє активізації мовленнєвої діяльності, розвитку логічного мислення та творчого підходу до студіювання мови.

Першим етапом організації мовознавчої лотереї, як пояснює сам організатор дійства, є підготовка питань. Вони можуть стосуватися різних аспектів мови: від лексики та синтаксису до історії української мови та лінгвістичних теорій. Важливо забезпечити різноманітність питань та їхню наочність, щоб зацікавити молодь та спонукати її до поглибленого вивчення лінгвістичних тем.

Другий етап передбачає саме проведення лотереї: надавши відповідь на три запитання, учасник витягує «щасливий» білет.

У результаті було розіграно понад 20 міні-призів (конвертів з «секретиком») та один головний приз. Переможцем лотереї  став студент 12-ІП групи.

Олександра Федорчук