Від теорії до практики – студенти землевпорядники опановують основи сільськогосподарського виробництва

Земельно-правове відділення

25 жовтня 2023

25 жовтня 2023 р. викладач землевпорядних дисциплін Ольга ПЕТРОВА провела відкрите  практичне заняття з навчальної дисципліни «Основи сільськогосподарського виробництва» на тему «Визначення основних груп сільськогосподарських культур за насінням і знайомство з способами посіву» зі студентами 21-З групи спеціальності 193 «Геодезія та землеустрій».

Мета практичної  роботи: вивчити методику проведення аналізу на чистоту насіння; визначення вмісту складників, що становлять партію насіння: основної культури, інших рослин, відходу (домішки);  проведення аналізу енергії проростання, схожості та життєздатності насіння зернових культур.

На занятті була використана форма роботи студентів  – малі групи по 5–6 осіб. Це так звані групи психологічного комфорту, у яких кожен учасник відіграє свою особливу роль і певними своїми якостями, особистісними й професійними, доповнює інших. Використання «малих груп» у процесі навчання дало змогу структурувати  практичне заняття за формою і змістом, створити можливість для участі кожного студента в роботі за темою заняття, забезпечити формування особистісних якостей та досвіду соціального спілкування, що є важливими для майбутньої професійної діяльності.

Відповідно працюючи над виконанням завдань студенти провели ряд дослідів з:

- визначення  у посівному матеріалі групи насіння основної культури, у % за масою та оцінки його за органолептичними показниками;

-  встановлення складу домішок насіння рослин та вирізнення із домішок насіння бур’янів різних груп: карантинні, отруйні, злісні, важко відокремлювані та інші;

- з’ясування проценту  схожості та енергії проростання насіння.

 Матеріали досліджень були оформленні у робочих зошитах з дисципліни.

На закінчення роботи учасники малих груп обмінялися враженнями про свою роботу та оцінили  ефективність діяльності на даному занятті.

Неля Русіна, голова циклової комісії землевпорядних дисциплін