Екологічні проекти в дії: СОРТУВАННЯ СМІТТЯ – ОБОВ’ЯЗОК КОЖНОГО!

Відділення загальноосвітньої підготовки Земельно-правове відділення

17 жовтня 2023

17 жовтня 2023 року стартував екологічний проект «СОРТУВАННЯ СМІТТЯ – ОБОВ’ЯЗОК КОЖНОГО!». Ініціювали задум члени екологічного гуртка «Джерело» під керівництвом викладача екології Стефанії МАЛИМОН на виконання СТРАТЕГІЇ РОЗВИТКУ Відокремленого структурного підрозділу «Рівненський фаховий коледж Національного університету біоресурсів і природокористування України на 2023-2028 рр.».

Від сьогодні кожний студент і працівник коледжу може долучитись до роздільного збирання сміття. Для цього члени гуртка «Джерело» виготовили  офісні контейнери для сортування пластику і паперу, які були встановлені у головному корпусі коледжу та гуртожитках №1 і 2.  

 «Скільки відсотків усіх відходів в Україні потрапляє на звалища? 94%. А який відсоток населення готовий сортувати відходи за наявності певної інфраструктури? 75% готові до сортування! До того ж, 55% активно вмовляють приєднуватися і навчають сортуванню своїх сусідів, друзів, знайомих. Тобто маємо колосальний потенціал, яким повинні обов’язково скористатися. До слова, сортування і вторинна переробка твердих побутових відходів здійснюється в 98% європейських країн. Ця модель вже довела свою ефективність і екологічність» – зауважила Стефанія МАЛИМОН.

 Сміття і відходи – це різні речі. В Україні діє «Національна стратегія управління відходами до 2030 року, якою передбачено зниження рівня захоронення побутових відходів з 95% до 30% та мінімізація загальних обсягів відходів, які підлягають захороненню, з 50% до 35%. У 5 тисячах населених пунктів має бути впроваджено роздільне збирання сміття та відкрито 250 центрів зі збирання відходів споживання.

Зазначимо, що у коледжі вже діє екологічний проект «Здай батарейку – врятуй природу!».

СОРТУВАННЯ СМІТТЯ – ОБОВ’ЯЗОК КОЖНОГО!

Стефанія Малимон,  керівник екологічного гуртка «Джерело»,  викладач географії і екології