В рамках реалізації Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?», ініційованої першою леді України Оленою Зеленською, та до Всесвітнього дня ментального здоров’яздобувачі освіти земельно-правового (гр. 22-З) та економічного відділення (гр. 41-М) разом з викладачем Лисяк Оксаною Миколаївною провели інтерактивний івент «Скажи чесно, ти як?».

Захід проходив на базі Бібліотечно-інформаційного центру коледжу. Гостем був заступник директора з виховної роботи О.Г.Талімончук.

Ідея цієї програми виникла з початком війни в Україні і має на меті формувати в суспільстві культуру піклування про ментальне здоров’я, дати розуміння та показати інструменти, які допоможуть українцям дбати про свій внутрішній стан.

На початку заходу студенти пройшли вхідне анонімне анкетування щодо психоемоційного стану (за допомогою QR-коду). Далі спілкувалися про наявні техніки самодопомоги та допомоги близьким, які мають пригнічений стан, стрес, депресію, відчай, та ділилися своїм досвідом боротьби з негативними емоційними станами… Переглянули запропоновані відео, де було висвітлено такі питання:

* як ми реагуємо на виклики та стрес?

* як стрес впливає на організм?

* як залишатися психічно здоровими в умовах стресу?

* чому не можна тримати все у собі?

* як себе підтримати – практика вдячності?

* як підтримати людину у стресі: два простих кроки?

* як зрозуміти, що мені потрібна допомога?

Також серед матеріалів заходу були поради від відомих людей України щодо їхніх способів боротьби зі стресами.

Підбиваючи підсумки почутого, побаченого і обговореного, здобувачі освіти дійшли висновку, що ментальне здоров’я так само потрібно берегти, як і фізичне; не замикатися в собі, коли є загроза глибокої душевної травми; говорити про свої стани з близькими, яким довіряємо; більше рухатися; займатися творчістю; практикувати вдячність собі за хоча б маленькі кроки до зцілення, і, звичайно, вдячність усім, хто робить наш новий день можливим,нашим героям-захисникам, близьким, рідним людям, батькам, Богу. Якщо маємо відчуття, що не справляємося зі своїми емоціями, завжди потрібно не соромитися це визнати і вчасно звернутися по допомогу.  

Наприкінці івенту усі учасники пройшли кінцеве анкетування, де мали можливість перевірити, чи допомогли нові навички та знання.

Сподіваємося, що отримані знання допоможуть усім учасникам цінувати своє ментальне та фізичне здоров’я та залишатися гармонійними особистостями.

 

Корисні матеріали із самодопомоги та підтримки інших можна знайти на сторінках:

https://www.howareu.com

https://www.youtube.com/playlist?list=PLwL4PWi8_YrcStHKFL77RGQOun_avQG-x

https://m.youtube.com/playlist?list=PLwL4PWi8_YrcStHKFL77RGQOun_avQG-x&si=Bj8vOtgreLi6c8J_

https://bf.in.ua/useful

 

Оксана ЛИСЯК,

викладач,

куратор 22-З групи