10 жовтня – Всесвітній день ментального здоров’я

Відділення програмування

10 жовтня 2023

Всесвітній день психічного здоров’я (World Mental Health Day) або День ментального здоров’я у світі та в Україні відзначається щороку 10 жовтня. Куратор 23-ІП групи спеціальності “Інженерія програмного забезпечення” Дедюхіна Юлія Олександрівна провела виховну годину, присвячену  ментальному здоров'ю. Дана тема є досить актуальною в умовах сьогодення, зокрема в умовах війни.

Що таке ментальне здоров’я?

Термін «mental health» часто перекладають як «психічне здоров’я», хоча він має дещо ширше значення і включає як емоційне та духовне, так і соціальне благополуччя. За визначенням ВООЗ, психічне здоров’я включає «стан благополуччя, в якому людина реалізує свої здібності, сприйняту самореалізацію, автономію, компетенцію, зв’язок між поколіннями та самореалізацію інтелектуального та емоційного потенціалу». Тобто великою мірою стан людини залежить від низки факторів, зокрема, наскільки добре вона реалізує свої здібності, долає звичайні життєві труднощі, здатна протистояти стресам, продуктивно працювати і робити внесок у свою громаду

Студенти дізналися про різні аспекти ментального здоров'я, включаючи способи підтримки себе та інших у складних життєвих ситуаціях, стресові реакції та методи їх керування, а також важливість відкриття діалогу про ментальне здоров'я у сучасному суспільстві.

Всесвітній день ментального здоров'я дав можливість здобувачам освіти отримати  не лише нові знання, але й натхнення для активного впливу на покращення ментального здоров'я у своєму оточенні. Нехай ця лекція буде тільки початком для нових ініціатив та розмов про ментальне здоров'я серед нашої студентської спільноти.

 

Юлія Дедюхіна,

 викладач програмування та інформаційних дисциплін