«Твої права – твій захист». 8  жовтня – День юриста України

Бібліотечно-інформаційний центр

08 жовтня 2023

День юриста - професійне свято, в Україні відзначається щорічно 8 жовтня. Встановлено  згідно з Указом Президента України «Про День юриста» від 16 вересня 1997. Дата святкування була обрана не випадково, адже вважається, що саме 8 жовтня 1016 року був виданий збір законів Ярослава Мудрого під назвою "Руська правда". Згодом ця праця стала основою для побудови Київської Русі як правової держави.

Слово "юрист" походить від латинського слова "jus", що означає "право". Вважають, що першими юристами були римські жерці-понтифіки, а у колегії понтифіків була закладена основа правового регулювання суспільного життя.

Слово "codex” з латині означає "шматок дерева”. Колись дерев'яні дощечки змазували воском і на них виготовляли перші книги. Згодом римляни замінили дерево на пергамент. У сучасній мові "кодекс” використовують для назв зведень різних законів.

Символом правосуддя є грецька богиня Феміда. Найчастіше її зображують із зав’язаними очима, а в руках вона тримає ваги й меч. Ваги – це символ справедливості та міри. Меч символізує відплату і духовну силу. Терези зважують зло та добро, а пов’язка символізує неупередженість.

З давніх часів професія юриста була шанованою і почесною, адже хто як не юристи захищають права і свободи нашого з вами громадянського суспільства. Хороший юрист – справжній скарб для кожного роботодавця. Важко знайти організацію, де не потрібна ця професія. І на маленькому підприємстві, і у найвищій структурі влади – почесна праця юриста потрібна усюди. Бути юристом – не просто здобути фах, отримати диплом про закінчення вищої юридичної освіти. Бути юристом – це мати талант, мудрість та зберігати людяність і почуття справедливості у будь-якій ситуації. Професія юриста часто нагадує шлях крізь терни до зірок, адже постійно доводиться мати справу із суперечками та конфліктами, інколи навіть наражатися на небезпеку аби боронити світло закону. Особливо зараз – у час повномасштабної війни, з її тисячами злочинів. Але ми віримо, що усіх злочинців буде покарано, а над Україною буде чисте й мирне небо!

З нагоди свята в читальному залі бібліотечно-інформаційного центру підготовлена книжкова виставка : «Твої права – твій захист», з матеріалів якої можна дізнатися про правову політику нашої держави, права та обов’язки кожного громадянина.

Вітаємо всіх юристів з професійним святом. Щиро бажаємо вам мирного неба, невичерпної енергії та оптимізму.  І нехай на вашому боці завжди будуть Закон, Правда та Справедливість!                           Слава Україні!

 

Галина Петренко, провідний бібліотекар БІЦ

 

Джерела: https://www.dilovamova.com/index.php?page=142&calendar=professional&holiday=244&year=2023

https://ru.wikipedia.org/wiki/День_юриста