Діти майбутнє України. 1 червня – Міжнародний день захисту дітей

Бібліотечно-інформаційний центр

01 червня 2023

                                                                                                                          На любові до дітей

                                                                                                                                тримається світ.

                                                                                                                 Василь Сухомлинський

Уже традиційно 1 червня відзначається Міжнародний день захисту дітей – «International Day for Protection of Children» ‒ прекрасне свято радості та надії.

Саме в дітях продовження роду людського й здійснення своїх мрій і сподівань на краще. Дорослі прагнуть, щоб діти зросли здоровими та радісними, прославляли свої родини і рідний край.

Діти – наш найдорожчий скарб, наша радість і наше майбутнє. Саме тому святий обов’язок родини, школи, органів влади та громадськості – забезпечити всебічний розвиток інтересів та здібностей української юні, гарантувати їй належний рівень виховання і дотримання прав дитинства.

Рішення про відзначення Міжнародного дня захисту дітей саме першого червня прийняла Міжнародна демократична федерація жінок у листопаді 1949 року. Перший Міжнародний день захисту дітей було відзначено ще в 1950 році. ООН підтримала ініціативу федерації та оголосила захист прав, здоров’я і життя дитини одним із пріоритетів у своїй діяльності. А вже в 1989 році ООН представила Конвенцію з прав дитини.

В Україні цей день відзначається із 1998 року. У 1991 році Україна приєдналася до Конвенції ООН про права дитини, згідно з якою кожна держава зобов’язана поважати та заохочувати право дитини на всебічну участь у культурному і творчому житті, забезпечувати їй повноцінне дозвілля й відпочинок та сприяти наданню для цього відповідних можливостей.

Проте сьогодні перед Україною постають нові виклики у сфері захисту прав дітей у зв’язку з ескалацією насильства, бойових дій на території областей нашої держави. Внаслідок повномасштабної збройної агресії РФ більше 1467 дитини постраждали, 483 загинула та понад 984 отримали поранення різного ступеню тяжкості.

Шановні дорослі! Зігріймо теплом свого серця, увагою і ласкою тих юних співгромадян, життя яких не схоже на добру казку, допоможімо їм відчути радість спілкування. Впевнені, що об’єднавши зусилля, ми зробимо все, аби захистити наших дітей, уберегти їх від гіркоти розчарувань і зневіри. Адже саме від нас, дорослих, залежить те, якою буде доля кожної маленької людини, а відтак і нового покоління українців.

Більше про права дитини, соціальне забезпечення, виховання, її гармонійний розвиток можна дізнатися з перегляду літератури «Діти майбутнє України» в читальному залі бібліотечно-інформаційного центру.

 

Галина Петренко, провідний бібліотекар БІЦ

 

Джерело: https://pon.org.ua/719-1-chervnya-mizhnarodnij-den-zaxistu-ditej.html

https://lb.ua/society/2023/05/21/556314_rosiyani_poranili_ukraini_ponad_981.html