31.05 - Всесвiтнiй день без тютюну

Бібліотечно-інформаційний центр

31 травня 2023

Ще за часів експедицій відомого Христофора Колумба індіанці подарували його команді тютюнові листя, аби використовувати їх для куріння, жування, як лікарські препарати. Проте тоді сам Колумб не оцінив цю рослину, але один із його моряків Родеріго де Перез привіз з експедиції звичку палити, після чого і став першою європейською жертвою тютюнопаління.

Всесвітній день без тютюну -  встановлений у 1987 році Всесвітньою організацією охорони здоров’я, відзначається 31 травня. В цей день по всьому світу проходять антитютюнові акції. Перед світовою спільнотою постало завдання - домогтися того, аби в XXI столітті проблема тютюнопаління зникла. XXI століття настало, але проблема не зникла.

Латинська назва тютюну - Nicotiana. Рослина була названа на честь французького дипломата і вченого (посла в Португалії) Жана Ніко. Саме він ввів моду на нюхання тютюну при французькому дворі. Однією із затятих прибічниць духмяного зілля була королева Катерина Медічі. А от звичку до куріння тютюну поширили англійці. Сталося це приблизно в середині 60-х років ХVІ століття.

З кожним роком залежність від тютюну в світі стрімко зростає. За даними ВООЗ, у ХХ столітті тютюн став причиною 100 мільйонів випадків смерті. За прогнозами, вже до 2030 року число випадків смерті, пов’язаних із тютюном, перевищить 8 мільйонів на рік. Понад 80% з цих випадків смерті відбудуться в країнах з низьким і середнім рівнем доходу. Щороку помирає близько 600 тис. людей, які не курять, але стали жертвами вторинного тютюнового диму.

В Україні палить близько 11, 5 млн жителів, з них - 9,1 млн чоловіків та 2,5 млн жінок. Приблизно третина населення у віці від 18 до 25 років - є постійними курцями. Більш як половина всіх курців свою першу сигарету викурили у віці до 12 років.

Тютюн - найбільш поширена причина смертності. В Україні куріння вбиває близько 85 тис. людей щорічно.

Фахівці підрахували, що щороку курці виділяють в атмосферу: 100 тис. тон нікотину, 380 тон аміаку, 560 тис. тон чадного газу, 600 тис. тон тютюнових канцерогенів.

І хоча сотні років тому тютюном лікували головний біль та розлади шлунку, у сучасному світі тютюнова епідемія стала однією із головних загроз здоров’ю людей. Вчені дійшли висновку , що найбільш правильний спосіб виключити фактори ризику від куріння - це повна відмова. Тому якщо ви курите - кидайте, якщо не курите - не починайте, а якщо кинути самостійно не виходить - розгляньте альтернативні продукти.

У бібліотечно-інформаційному центрі коледжу для користувачів розгорнута книжково-ілюстративна виставка-застереження. Запрошуємо ознайомитись.

 

Світлана Андрійчук, провідний бібліотекар БІЦ

 

 Джерело: https://healthcenter.od.ua/2020/05/31/vsesvitnij-den-bez-tyutyunu/