Пам’ятаємо минуле заради майбутнього …

Економічне відділення Бібліотечно-інформаційний центр

17 травня 2023

17 травня 2023 року студенти 21-Ф групи економічного відділення разом з куратором Тригубець Л. Р. та завідуючою бібліотечно-інформаційним центром коледжу Бурячинською Л. В. долучилися до вшанування пам’яті мільйонів загублених життів, бездушно знищених радянським тоталітарним режимом. Виховний захід відбувся за сприяння Рівненської обласної бібліотеки для молоді і приурочений Дню пам’яті жертв політичних репресій, який відзначається в Україні щорічно в третю неділю травня.

В середині ХХ століття жертвами сталінських репресій стали понад 120 тисяч жителів Рівненщини. В  жовтні 1947 року із західних областей України під час каральної операції «Захід» на довічне поселення в Сибір, на крайню Північ, Урал, далекий Схід і Казахстан виселили понад 78 тисяч людей, членів родин українських повстанців, переважно літнього віку, а також жінок і дітей. За дослідженнями істориків в рамках операції «Захід» з Рівненщини виселили

11 568 людей. Протягом 1940-1950-х років із заходу України виселили більше 203 тисяч людей, з них майже 34 тисячі з Рівненської області. Проте, це лише одна категорія – довічно виселені. Були ще й інші – близько 35 тисяч засуджених і більше 50 тисяч вбитих… Про ці та інші злочини радянського тоталітарного режиму треба пам’ятати завжди. Жива пам’ять дає наснагу боротися, щоб радянський режим був засуджений усім світом на рівні з нацизмом.

Хвилиною мовчання присутні вшанували пам’ять безневинно вбитих жителів Рівненщини біля пам’ятника жертвам політичних репресій.

Після широкомасштабного вторгнення Росії терор і політичні переслідування стали моторошною реальністю для величезної кількості українців, чиї міста і села окупували війська агресора. Катування, розстріли невинних без суду і слідства, насильницькі депортації, фільтраційні табори, масові переслідування з політичних мотивів – здавалося, що все це з падінням радянської системи назавжди залишилось в історії. Але ідеологічні спадкоємці СРСР у путінській росії знову принесли на українську землю масові політичні репресії. З огляду на все, що ми знаємо про Бучу, Ірпінь, Гостомель, Маріуполь, Херсон та багато інших окупованих міст і сіл України День пам’яті жертв політичних репресій набуває для нас нового значення. Ціною надзусиль і багатьох життів Україна бореться не тільки за те, щоб звільнити свою землю від російських окупантів та відновити свій суверенітет. Вона бореться за те, щоб сталінські методи великого терору не були інструментом політики у XXI столітті. Ми віримо у нашу Перемогу! Ми віримо в нашу Україну!

 

Лариса Тригубець, куратор 21-Ф групи