Зустріч з письменником, політологом, земляком Янушем Буґайським

Економічне відділення Гурток Бухгалтер

11 травня 2023

11 травня 2023 року студенти 2 курсу 22-О групи спеціальності 071 Облік і оподаткування, серед яких були присутні і члени гуртка «Бухгалтер», на чолі з куратором групи Матвійчук Любов Анатоліївною, були на зустрічі з унікальною постаттю сучасності  Янушем Буґайським та автором книги «Неспроможна держава: Інструкція з розшматування Росії».

Януш Буґайський – аналітик із зовнішньої політики, автор, лектор, колумніст, консультант і телеведучий зі Сполучених Штатів. Він є старшим науковим співробітником Фундації Джеймстаун (Jamestown Foundation) у Вашингтоні, округ Колумбія, і веде телевізійне шоу «Нова година Буґайського» (New Bugajski Hour), яке транслюється на Балканах і доступне на ютюбі. Буґайський є автором 21 книги про Європу, Росію і трансатлантичні відносини, а також оглядачем кількох ЗМІ у Сполучених Штатах і Європі, зокрема в Албанії, Боснії і Герцеговині, Болгарії, Хорватії, Грузії, Косово та Україні. За його експертною думкою звертаються парламенти всього світу.

Захід пройшов у формі модерованої дискусії, яку відкрив Міський голова  м. Рівного Олександр Третяк. Участь в обговоренні основних результатів і висновків книги взяли автор книги, та засновниця і редакторка журналу The ARC, в.о. міністра охорони здоров’я України (2016-2019) Уляна Супрун.

Януш Буґайський  зосереджується на ймовірних сценаріях розпаду Російської Федерації, який супроводжуватиметься ідеологічним безладдям, економічним і демографічним занепадом, регіональними заворушеннями. Крім того, автор прогнозує наслідки зникнення Росії з геополітичної мапи світу для сусідніх держав, передусім України, Білорусі, Молдови, Польщі та країн Балтії. 

Декілька цитат із книги:

«Війна росії проти України стала відчайдушною спробою рф врятувати власну крихку історію та розгублену мультиетнічну та імперську ідентичність. Це відкритий акт агресії також підкреслив необхідність деколонізації, щоби повернути минуле поколінням корінних народів, які зазнали державного гноблення та русифікації у складі російської федерації.»

«Розшматування російської федерації можна розглядати як продовження процесу краху Cовєцького блоку і Совєцького союзу 1990-ті років. Через тридцять років після демонтажу Совєцької імперії в Центрально-Східній Європі і розпаду СРСР, російська федерація … є неспроможною державою з недобудованою національною ідентичністю.»

«Путінський режим підтвердив гіпотезу, що росія не здатна перетворитися на демократичну державу в межах своїх нинішніх кордонів, і якщо вона не розпадеться на кілька незалежних держав, то країні судилося залишитися автократичною імперією.»

Любов Матвійчук, куратор,
керівник гуртка «Бухгалтер»,

Анастасія Струкало, староста 22-О групи,

член гуртка «Бухгалтер»