Пам’ятаємо. Перемагаємо

Бібліотечно-інформаційний центр

08 травня 2023

8-9 травня - День пам’яті та примирення і День Перемоги над нацизмом у Другій  світовій війні

Цього року пам’ятні дати 8 і 9 травня – Дні пам’яті та примирення і перемоги над нацизмом у Другій світовій війні Україна відзначає в умовах повномасштабної військової агресії росії проти України, що супроводжується численними воєнними злочинами з боку російської армії та військово-політичного керівництва. Крім цього, керівництво росії системно знецінює, перекручує та маніпулює моральним спадком учасників Другої світової війни та перемоги над нацизмом, і ці дії набувають особливого розмаху до 9 травня.

Друга світова війна стала найбільш кривавою і жорстокою в історії людства (загинуло від 50 до 85 мільйонів людей). У ці травневі дні український народ, разом з Європою та світом, вшановує мужність і жертовність тих, хто пройшов палаючими фронтовими дорогами Другої світової війни, на чию долю випали тяжкі роки окупації та пекло нацистських концтаборів, хто в післявоєнні роки відроджував тисячі перетворених на руїни українських міст і сіл. .

Внесок українського народу у перемогу над нацизмом неможливо переоцінити: понад 9 мільйонів осіб було забрано з України до радянських Збройних Сил, близько 4 мільйонів з них полягли в запеклих боях, рятуючи світ від нацистського поневолення. З нашою країною пов’язані основні вирішальні події на радянсько-німецькому фронті.

Низько вклоняємося  всім, хто на своїх плечах виніс тягар воєнного та повоєнного лихоліття.

Символом відзначення Дня пам’яті став червоний мак в багатьох країнах Європи. Червоний мак - міжнародний символ пам'яті жертв Першої світової війни, а згодом - жертв усіх військових та цивільних збройних конфліктів, починаючи із 1914 року. Символ маку присутній і в українській фольклорній традиції - за легендами, маки зацвітали там, де пролилася козацька кров.

В бібліотечно-інформаційному центрі для користувачів оформлена тематична книжкова виставка: «Памятаємо. Перемагаємо.», з матеріалів якої можна дізнатися про непересічну роль українців у перемозі Об’єднаних Націй у Другій світовій війні. Про героїв які пройшли всю війну, або героїчно загинули в боротьбі з ворогом. Перемога над фашистським безумством дісталася нам і всьому світу дуже дорогою ціною. Ніхто не забутий, ніщо не забуте! І ми будемо пам’ятати про це.

 

Перемогли нацизм, переможемо і рашизм! Слава Україні!

 

Галина Петренко, провідний бібліотекар БІЦ

 

Джерело : https://www.ukrinform.ua/rubric-society/3462626-v-ukraini-dnem-peremogi-nad-nacizmom-moze-stati-8-travna.html