«Енеїда» - 225 років із часу першого видання

Юридичне відділення

27 квітня 2023

Поемі «Енеїда»  важко підшукати аналоги як в українській, так і в світовій літературі. Це  тривалий у часі літературний проєкт автора, який мав політичне підґрунтя. Своїм твором Котляревський започаткував моду на усе УКРАЇНСЬКЕ і визначив подальшу долю свого літературного доробку.

Студенти 23-Ю групи юридичного відділення відвідали захід, присвячений 225-річчю з дня першого друкованого видання «Енеїди» Івана Петровича Котляревського, який був проведений у Рівненському обласному краєзнавчому музеї.

Визначна подія зібрала навколо себе рівненських просвітян,  студентів і поціновувачів творчості митця. Історію шляху поеми до читача  презентувала голова Рівненського об’єднання товариства «Просвіта» ім.Т.Шевченка, Сичик Катерина Іванівна.

Завдяки співробітникам Рівненської обласної універсальної наукової бібліотеки  відвідувачі заходу змогли ознайомитися з рідкісними та цінними виданнями книги, зокрема з найстарішим виданням «Енеїди», датованим 1955р; факсимільним видання «Енеїда» за участі Михайла Семеновича Борейка (Рівненське обласне об’єднання «Просвіта»); книгою з ілюстраціями художника-постановника анімаційних фільмів, члена спілки кінематографістів України Івана Будзи.

Сучасний погляд на ключові моменти сюжету твору, символіку образів головних героїв, сміхову традицію поеми, співзвуччя з подіями сьогодення висвітлила у своєму виступі «Енеїда» - авторова концепція омріяної України»,  викладач української мови і літератури  ВСП «Рівненського фахового коледжу НУБіП України», Шапілова Катерина.

Заключною окрасою заходу став музичний номер та композиція «Боги у формі ЗСУ» студентів кафедри театральної режисури художньо-педагогічного факультету Рівненського державного гуманітарного університету під керівництвом заступника декана з виховної роботи Тетяни Григорівни Сокіл.

Катерина Шапілова, куратор 23-Ю групи