Засідання педагогічної ради Відокремленого структурного підрозділу «Рівненський  фаховий коледж НУБіП України»

Коледж

19 квітня 2023

19 квітня 2023 року відбулося засідання педагогічної ради Відокремленого структурного підрозділу «Рівненський  фаховий коледж Національного університету біоресурсів і природокористування України».

На порядку денному було розглянуто такі питання: 1. Про хід виконання рішень попередніх педрад. Інформація Т. Кристопчук, секретаря педради. 2. Про підсумки діяльності колективу коледжу за період з 01.02.2023 до 19.04.2023. Доповідає: Я. Корсун, директор коледжу. 3. Інформаційний супровід освітнього процесу в умовах воєнного стану. Доповідає: Л. Бурячинська, завідувач бібліотечно-інформаційного центру. 4. План Маршалла для України. Доповідає: Т. Сасовський, викладач циклової комісії будівельних дисциплін. 5. Про стан та шляхи поліпшення практичної підготовки студентів. Доповідає: О. Качановський, заступник директора з виробничої роботи. 6.1. Про погодження правил прийому до ВСП «РФК НУБіП України» у 2023 році.  Доповідає: О. Качановський, заступник директора з виробничої роботи, відповідальний секретар приймальної комісії. 6.2. Про підвищення кваліфікації педагогічних працівників у лютому-березня 2023 року. Доповідає: Л. Балдич, методист коледжу.

Кристопчук Т., секретар педради, поінформувала про хід виконання рішень попередніх педрад. Зокрема, обговорено результати успішності та відвідування студентів за І семестр 2022-2023 навчального року на зборах відділень за участі представників адміністрації; внесено зміни у правила призначення і виплати стипендій у ВСП «РФК НУБіП України» відповідно до Постанови КМУ № 1496 від 16.12.2022; визнано як підвищення кваліфікації навчання таких викладачів: Л. Навозняк, С. Лук’янчук, Т. Сорока, С. Булакевич, О. Конончук, І. Якимчук, О. Кушнірук, Н. Русіна, О. Рудько, Н. Кийко. затверджено план підвищення кваліфікації педагогічних працівників ВСП «РФК НУБіП України» на 2023 рік; підведено підсумки олімпіади для вступу до ВСП «РФК НУБіП України»; організовано та проведено підготовчі курси для успішного проходження національного мультипредметного тесту студентами других курсів на основі базової середньої освіти; надано та розміщено на вебресурсі коледжу загальну інформацію про національний мультипредметний тест у 2023 році; проінформовано студентів 2-4 курсів про вибір третього предмету при складанні НМТ; надано консультаційні послуги щодо реєстрації на національний мультипредметний тест; проконсультовано студентів про типи завдань, які будуть у блоках НМТ.

Зазначалося, що у стадії виконання перебуває таке рішення педагогічної ради, як розширення провадження освітньої діяльності в сфері фахової передвищої освіти зі спеціальності 073 «Менеджмент» із загальним ліцензованим обсягом 60 осіб та спеціальності 076 «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність» із загальним ліцензованим обсягом 60 осіб.

Корсун Я., директор коледжу, акцентував на участі викладачів циклової комісії землевпорядних дисциплін у методологічному семінарі НАПН України «Національно-патріотичне виховання дітей та молоді в умовах воєнного стану та повоєнного відновлення України: стратегії і завдання»; у Всеукраїнській науково-практичній студентській конференції «Землеустрій і топографічна діяльність в умовах війни та післявоєнного відновлення» у НУБіП України. Наголошувалося на атестації педагогічних працівників коледжувідповідно до Типового положення про атестацію педагогічних працівників, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 06.10.2010 № 930. Зверталась увага на організацію та проведення тижнів циклових комісії. Не залишилась поза увагою проведення профорієнтаційних заходів.

Бурячинська Л., завідувач бібліотечно-інформаційного центру, проінформувала про інформаційний супровід освітнього процесу в умовах воєнного стану. Наголошувалося на тому, що на сайтах та в соцмережах варто надавати інформацію про літературу, тематика якої актуальна сьогодні. Представляти буктрейлери, відеопрезентації книг національно-патріотичного спрямування. Важливо надавати інформацію про нову українську літературу, процес її становлення та розвитку. Зверталась увага на тому, що значущою та потрібною є освітня та дозвіллєва діяльність бібліотек. Під час воєнного стану бібліотеки залишаються місцем зустрічі не тільки з книгою, а й з людьми, осередком відпочинку, дозвілля. Незважаючи на те, що сучасна людина, крім книги, має безліч можливостей одержати необхідну інформацію, бібліотеки продовжують бути формаційними центрами.

Сасовський Т., викладач циклової комісії будівельних дисциплін, доповів про план Маршалла для України. Зокрема, наголошувалося на ініціативах європейських і американських політиків, військових чиновників, прозахідних лобістів, політтехнологів, філософів у створенні програми реформ для України, які покликані вивести державу із економічної зони країн Азії і Східної Європи та наблизити її до стандартів Західної Європи. 

Качановський О., заступник директора з виробничої роботи, доповів про стан та шляхи поліпшення практичної підготовки студентів. Визначено шляхи підвищення якості практичної підготовки студентів: розширення співпраці з підприємствами та організаціями;  застосування сучасних технологій та інструментів; підвищення кваліфікації викладачів; організація роботи з випускниками; організація та проведення екскурсій на підприємства та організації; моніторинг працевлаштування випускників коледжу. Встановлено особливості управління закладами фахової передвищої освіти в умовах воєнного стану: небажання випускників працювати за фахом; встановлення вимог практичного досвіду при прийомі на роботу випускників закладів освіти; роботодавці організовують масштабне додаткове навчання молодих працівників; усі разом переконані в недосконалості вітчизняної освітньої системи.

Балдич Л., методист коледжу, проінформувала про результати стажування працівниками коледжу. Наголошувалося на тому, що Постановою Кабінету Міністрів України від 21.08.2019 № 800 (із змінами, внесеними згідно з Постановою Кабінету Міністрів України від 27.12.2019 № 1133) передбачено стажування як вид підвищення кваліфікації. Відповідно до заяв чотири педагогічних працівників були направлені на стажування в організації та підприємства з метою оновлення та розширення знань, формування нових професійних компетентностей та використання одержаного досвіду в освітній діяльності згідно із наказом «Про направлення на стажування педагогічних працівників коледжу» від 01.03.2023 № 21-ОД. Стажування без відриву від навчального процесу у період з 01.03.2023 до 31.03.2023 пройшли викладачі коледжу за списком.

Засідання педагогічної ради пройшло у форматі офлайн.

На засіданні педагогічної ради відповідно до питань порядку денного було прийнято рішення, одноголосно схвалені членами педагогічної ради.

 

Т. Кристопчук, секретар педагогічної ради