Подорож до льодовикового континенту. Почесний гість - Тарасович Павло

Технічне відділення

24 березня 2023

23 березня 2023 р. у рамках “Тижня будівельних дисциплін” усі присутні викладачі та студенти вперше мали можливість поспілкуватись із представником 5-ої експедиції на українській антарктичній станції “Академік Вернадський”.

Антарктида – шостий найхолодніший і найпівденніший континент земної кулі, який і сьогодні, через багато років після відкриття, зберігає у собі чимало таємниць. Нині продовжується освоєння та вивчення Антарктиди і з-поміж інших країн, Україна активно долучається до метеорологічних та геологічних досліджень.

Приємно, що учасником 5-ї української антарктичної експедиції на станції “Академік Вернадський” у 2000-2001 рр. був саме наш земляк, рівнянин Павло Тарасович. Він працював радистом і біологом та проводив дослідження для поповнення наукового фонду України.

Про свої враження від незабутньої зимівлі в екстремальних умовах льодового континенту Павло Тарасович розповів присутнім. Павло Тарасович розповів про подорож на білий континент, ділився з присутніми своїми враженнями про роботу на станції “Академік Вернадський”, про спеціальні будівлі та споруди, побут полярників, рослинний та тваринний світ Антарктиди.

Слухачі розпитували про повадки  пінгвінів, з цікавістю переглядали фото та відео з особистого архіву Павла Тарасовича, а викладачі цікавились науковими дослідженнями та корисними копалинами Антарктиди.

Принагідно відмітити, що 18 березня 2023 року з Києва вирушила у далеку дорогу на Шостий континент в Антарктиду – 28 українська антарктична експедиція.Але дуже було приємно, що команда нової 28-ої зимівки, з повагою віднеслися до Тарасовича Павла – рівненського полярника , і по дорозі в Антарктиду завітали саме у Рівне, щоб зустрітися перед відбуттям.Начальник експедиції Богдан Гаврилюк , бувалий зимівник подякував за щиру зустріч у Рівному. Також було особливо приємно зустріти Олега Буданова, котрий був у складі шостої антарктичної експедиції, котра міняла п'яту експедицію Тарасовича П.М.

Спостерігаючи за тим, як присутні на заході зацікавлено розпитували про життя і побут полярників, про історію створення та функціонування наукової станції “Академік Вернадський”, легко було переконатися, що проведення таких зустрічей є вдалою і корисною ініціативою к.е.н. Іванченка Анатолія.

 

Іванченко Анатолій, к.е.н., викладач будівельних дисциплін,

Шалай Сергій, к. с.-г.н., завідуючий технічим відділеням