Виховний захід в рамках тижня будівельних дисциплін на тему: «Сім речей про іслам в Україні»

Технічне відділення

23 березня 2023

У рамках тижня будівельних дисциплін 23 березня 2023 року в аудиторії 37 було проведено виховний захід на тему: «Сім речей про іслам в Україні» для груп 21-Б та 22-Б спеціальності 192 «Будівництво та експлуатація будівель і споруд».

Для всіх нас у цей нелегкий час постійно виникає тема щодо повернення Криму до України. Та не всі знають, що корінними жителями даної місцевості є татари, громадяни нашої країни, що сповідують іслам. Саме це і те, що Україна – інтернаціональна країна і надихнула куратора 21-Б групи Медвідя М. М. спробувати познайомити здобувачів освіти з однією з світових релігійних течій – іслам.

Україна з покон віків була територією, яку населяли різні народи і розташування нашої землі на торгових шляхах і зумовило таку багатонаціональність країни.

Що ж ми знаємо про мусульман? На даний час це релігія, яка налічує близько 1,8 млрд. віруючих – це 22,5 % від всього населення планети. Вона займає 2 місце у світі за кількістю послідовників, а у 2050-2060 роках їм прогнозують перше місце.

Справжні мусульмани, які сповідують іслам, знають, що для кожного віруючого на першому місці є так званий «Великий ДЖИХАД» – перемогти диявола в собі, тоді як «Малий ДЖИХАД» – боротьба з дияволом у невидимому світі для допомоги ближньому своєму у його боротьбі. «ДЖИХАД» перекладається як старанність.

До речі найвідомішими зірками шоу бізнеса в Україні, що сповідують іслам є Джамала – українська співачка, переможець 61 конкурсу «Євробачення» у Стокгольмі з авторською піснею «1944»; Камалія – українська співачка, заслужена артистка України, переможниця 14-го конкурсу «Місіс світу», учасниця євромайдану і Ахтем Сеітаблаєв, український актор та режисер кримськотатарського походження, заслужений артист АР Крим. Він став режисером і головним героєм фільму «Хайтарма» – перший художній фільм про примусове переселення татар радянською владою з Криму у травні 1944 року.

Усі ми пам’ятаємо про допомогу Турецької компанії Байкар, яка розробила БПЛА Байрактар ТБ2. Наші військові за допомогою БПЛА дали гідну відсіч ворогу під час повномасштабного вторгнення. «Байрактар ТБ2» – турецький ударний оперативно-тактичний середньовисотний безпілотний літальний апарат (БПЛА) з великою тривалістю польоту, здатний виконувати дистанційно керовані або автономні польоти.

Ще одним прикладом є кримський татарин, який у Києві відкрив майстерню, де конструюють БАГІ-машини. Багі – легкий автомобіль високої прохідности з відкритими колесами для їзди бездоріжжям.

Не можна не згадати і І. Франка, який перший серед українських письменників використав у своїй творчості східні (арабські) сюжети, запозичивши їх з багатотомної німецькомовної збірки «Тисяча і один день». На основі цих сюжетів він написав дві казки – «Абу Касимові капці» і «Коваль Бассім», які стали одними з найвідоміших віршованих творів письменника і улюбленими казками українських дітей. Також Іван Франко у 1894 р. написав ісламознавчу статтю «До питання про перекази про Магомета і слов’ян», у якій розповів, що саме знали слов’янські народи про пророка Мухаммада і іслам і звідки вони черпали свої знання.

Михайло Медвідь, викладач будівельних дисциплін

куратор 21-Б групи