21 березня – Міжнародний день людей із синдромом Дауна

Відділення програмування Коледж

21 березня 2023

Напередодні Міжнародного дня людей із синдромом Дауна до «Рівненського фахового коледжу НУБіП України» завітали вихованці ГО «Асоціації батьків дітей інвалідів». Метою зустрічі було ознайомити здобувачів освіти з особливостями життя людей із синдромом Дауна, адже досить часто така генетична аномалія, а саме 21-ої хромосоми, не стає на заваді повноцінному життю та інтелектуальному розвитку. Такі діти, як і всі інші, можуть навчатись за різними галузям освіти, мати чудові знання, а також працювати.  Відмінністю є лише особливий зовнішній вигляд.

Міжнародний день людей із синдромом Дауна у цілому світі проходить під назвою “Шкарпетуйся”. У цей день, задля підтримки особливих людей, одягають кольорові шкарпетки, краватки, навіть зайві, щоб відчути себе іншим. Щоб зрозуміти, як це жити не таким, як всі, під часто не надто приязними поглядами оточуючих.

В Україні щороку народжується понад 420 дітей з трисомією. Така ймовірність не залежить від способу життя батьків, їх здоров'я, шкідливих звичок, харчування, достатку, освіти, раси та національності.

Чому ж саме шкарпетки? Зовні шкарпетка нагадує по формі хромосому. Саме тому підтримувати особливих людей – це ще один прояв толерантності та поваги один до одного, що є дуже необхідним у нашому суспільстві.

Студенти, а також викладачі з радістю долучились до акції в підтримку людей з особливими потребами.

 

Юлія Дедюхіна, викладач