Словесна зброя Ліни Костенко

Бібліотечно-інформаційний центр

19 березня 2023

До дня народження Ліни Василівни Костенко (1930)

Українська поетеса, письменниця, громадська діячка Ліна Костенко народилася 19 березня 1930 року в місті Ржищів на Київщині у вчительській родині Василя та Зінаїди Костенків. Ліна Костенко навчалася у Київському педагогічному інституті. Згодом закінчила й Московський літературний інститут імені Горького, який був тоді “всерадянською кузнею літераторів”.

Нетерпимість до несправедливості, відчуття власної гідності та непохитний характер спонукали Ліну Костенко стати активною учасницею руху шістдесятників, які боролися за збереження української мови, культури, спонукали відроджувати національну свідомість.

Після відкритого листа Ліни Костенко в газету “Літературна Україна” на захист В’ячеслава Чорновола у 1968 році ім’я поетеси більше не згадували в пресі. А згодом твори Ліни Костенко заборонили друкувати. Довгих 16 років поетеса була змушена писати “в шухляду”.

З 1991 року Ліна Василівна брала участь у наукових експедиціях до Чорнобильської зони. За її словами, там вона рятувала свою душу:

- “Ні, це моя добровільна еміграція! Я їжджу в Чорнобиль… набратися сил. І, правду кажучи, не відмовляюся від усього того, чим пригощають місцеві. І пироги з ягодами їм, і воду з криниці п’ю… Хоча повторювати цього, мабуть, не варто, особливо молодим людям”.

З початком 90-х років цікавість до творчості Ліни Костенко починає зростати та виходити з-під заборон. У 2000 році тодішній президент України Леонід Кучма нагородив поетесу орденом Ярослава Мудрого V ступеня.

Зараз Ліна Костенко усамітнена по-письменницьки. До спілкування із собою поетеса допускає лише найближчих людей, а весь вільний час присвячує творчості.

Вона всі переживши лихоліття,

Людиною лишилась назавжди,

Нехай життя для неї - поле битви,

Бо "вольтова дуга" не для слабких.

Її слова гримлять гучніш гармати:

Щоб не поснули, вони  кличуть  в бій,

Вона навчилась словом воювати,

Вогонь душі нам всім дарує свій.

Не зазіхала на посади й славу,

В житті воно по-всякому було,

Ім'ям своїм прославила державу:

Бо її слово - правди джерело.

Галина Грицина

Для більш детального вивчення творчості Ліни Костенко запрошуємо ознайомитись із книжковою виставкою у бібліотечно-інформаційному центрі коледжу.

 

Світлана Андрійчук, провідний бібліотекар БІЦ

Джерело: https://nus.org.ua/articles/10-istorij-iz-zhyttya-liny-kostenko-ta-top-tvoriv-ulyublenoyi-pysmennytsi-yaki-nadyhayut-ukrayinsk