E-Learning: зрозуміло, якісно і доступно

Технічне відділення

17 березня 2023

17 березня 2023 року відбувся науковий семінар «E-Learning: зрозуміло, якісно і доступно».  Захід присвячений до 125-річчю НУБіП України. Викладачі землевпорядних дисциплін Русіна Н.Г., Петрова О.М., Кушнірук О.М., Малимон С.С.,  Люльчик В.О. представили систему електронного навчання, яка діє у ВСП «РФК НУБіП України». На семінарі були присутні заступник директора з навчальної роботи Царук В.Ю., викладачі циклової комісії землевпорядних дисциплін та студенти спеціальності 193 «Геодезія та землеустрій».

Зазначимо, що електронне навчання (англ. E-learning) – це навчання, за допомогою інформаційних, електронних технологій. Воно тлумачиться, як синонім таких понять: дистанційне навчання, навчання з застосуванням комп'ютерів, мережеве навчання, віртуальне навчання, мультимедійне навчання, мобільне навчання.

Під час наукового семінару Русіна Н.Г. доповіла про можливості використання сайту коледжу під час навчального процесу. Ознайомила присутніх  з сторінкою сайту «Електронні навчальні ресурси», її будовою, наповненістю навчальними матеріалами. Крім того зауважила на сторінку сайту вибіркові дисципліни, адже це потрібно здобувачам освіти під час вибору навчальних дисциплін.

Петрова О.М., Малимон С.С., Люльчик В.О. презентували розроблені електронні підручники з навчальних дисциплін «Основи екології», «Основи грунтознавства та геології», «Геодезія»,  які розміщенні на освітній платформі «Медіапростір» ДУ Агроосвіті. Також, викладачі звернули  увагу присутніх на можливості даної платформи для дистанційного навчання студентів. Кушнірук О.М. представив інтерактивний навчальний курс лекцій з дисципліни «Фотограмметрія».

Окрема частина семінару була присвячена  «розумному» чату від стартапу OpenAI, який працює на базі штучного інтелекту і тепер доступний в Україні. Ознайомив присутніх з використанням штучного інтелекту та його можливостями  Кушнірук  О.М.. У своєму виступі доповідач розкрив наступні питання:

  1. Історія створення ChatGPT;
  2. ChatGPT: як працює.
  3. ШІ у роботі та навчанні: яка від нього користь.
  4. Чи здатен ChatGPT замінити Google.
  5. ChatGPT в Україні: як користуватися.

Крім того, Олександр Миколайович провів тренінг із  користування ChatGPT.  Щоб почати спілкування з чатом, треба зайти на сайт chat.openai.com та створити обліковий запис. Реєстрація дуже проста: необхідно надати адресу електронної пошти, ім’я, прізвище та номер телефону, куди має прийти код верифікації від OpenAI. Після виконання цих кроків, система автоматично завершить реєстрацію акаунта і переадресує користувача безпосередньо до вікна із чатботом ChatGPT. Важливо пам’ятати, що ChatGPT має обмежений набір даних про світ після 2021 року, але з часом його прогалини мають заповнитися.

Неля Русіна, голова циклової комісії землевпорядних дисциплін