Відкрите засідання екологічного гуртка «Джерело» на тему: «Природа і війна»

Технічне відділення

16 березня 2023

16 березня 2023 року  викладачем екології Стефанією Малимон  було проведено відкрите засідання екологічного гуртка «Джерело» на тему «Природа і війна». Учасниками заходу були студенти ­гуртківці 21- З, 31­­­­­- З груп та викладачі спеціальності 193 «Геодезія та землеустрій».

Мета заходу: розгляд  впливу військових дій на природу України, заходів з відновлення природи України за допомогою інвестицій дружніх країн на основі збереження рівноваги в екосистемах.

Військова агресія рф проти України є причиною екологічної та гуманітарної катастрофи, з якою може зіткнутись людство. Вже більше року природа України потерпає від війни. Ворог руйнує міста, гинуть люди. Війна вплинула на кожний компонент довкілля –  тваринний і рослинний світ, вода, повітря, ґрунт. Наслідки  такого впливу довгострокові та матимуть не лише  локальний, а й глобальний характер. Збитки довкіллю України від війни становлять понад 1,35 трлн. грн.

На відкритому засіданні гуртка перед студентами  виступив заступник директора з виробничого навчання  Качановський Олег Ігорович з доповіддю на тему «Природа і війна». Його доповідь базувалась на власних дослідженнях космічних знімків землі, ГІС технологіях. Олег Ігорович зауважив, що від російських ударів по нафтобазах, складах паливно-мастильних матеріалів згоріло понад 680,6 тис. т.  нафтопродуктів, які забруднили повітря небезпечними речовинами – це приблизно стільки ж атмосферного забруднення, скільки виробляє весь транспорт м. Києва за місяць. Крім того, у повітря потрапило понад 38 тисяч т. викидів від  горіння російської техніки та утворилося понад 352 тисячі т.  відходів,  які забруднюють не лише повітря, а й землю. Ще одна проблема – заміновані території (близько 200 тис. км2). Розриви мін призводять до забруднення  ґрунтів важкими металами – свинцем,  стронцієм, титаном, кадмієм, нікелем. Іноді це робить ґрунт непридатним для  подальшого с/г використання.

А також цікаві виступи з презентаціями підготували гуртківці:

Студенти 31-З групи 

Ворожбит Софія,  тема: «Випалена земля». Як війна впливає на  екологію півдня України?»;

Якимчук Дмитро, тема: «Збитки завдані  природі України»;

Бречко Зоряна,  тема: «Руйнування довкілля України війною»;

Степанчук Оксана, тема: «Українська природа – жертва російської агресії»;

Коваль Ірина, тема: «Екоцид в Україні»;

Майструк Катерина, тема: «Забруднення повітря,  як наслідок війни в України»

Студенти 21-З групи :

Смоляк Ігор, Бричка Ярослав, тема: «Забруднення водних ресурсів , як наслідок війни в України»;

Вишневський Дмитро, тема: «Забруднення ґрунтів через військові дії»

Прокопчук Маріанна, тема: «Відновлення природи спричинене війною».

Актуальними є питання «Що буде після війни? Як відновити природу України?».Відповідь на ці та інші питання намагались надати студенти у своїх доповідях. Адже, важлива роль у відновленні країни належить спеціалістам землевпорядникам, саме вони будуть розроблювати проекти відновлення природи,  рекультивації порушених земель тощо.

Стефанія Малимон, викладач екології, науковий керівник гуртка «Джерело»