Своя справа: бізнес план – правила оформлення

Технічне відділення

14 березня 2023

У рамках тижня землевпорядних дисциплін було проведено бінарне практичне заняття з дисциплін «Технології» та «Економіка, організація і планування землевпорядного виробництва» у формі навчальної майстерні  на тему «Своя справа: бізнес план – правила оформлення». Викладачі  – Бусленко Г.М. та Русіна Н.Г. Учасники – студенти 21-З та 22-З груп спеціальності 193 «Геодезія та землеустрій».

Мета заняття: набуття у студентів навичок складання та оформлення бізнес-плану, сприяння в зростанні компетентностей у підприємництві та зацікавленості у започаткуванні власної справи.

Які навички допоможуть теперішнім здобувачам освіти бути успішними у майбутній професійній діяльності?.  85% успіху в роботі припадає на добре розвинені м'які та людські навички, і лише 15% у професійній сфері базується на технічних навичках та знаннях. Про це йдеться у дослідженні, проведеному Гарвардським університетом спільно з Фондом Карнегі та Стенфордським дослідницьким центром. У 2025 році свій професійний шлях розпочнуть студенти, які сьогодні навчаються і можуть набути важливих практичних навичок і вмінь просто у своєму закладі освіти. Однією з таких можливостей може стати саме студентське підприємництво. Формат роботи якого дозволяє молоді організувати фірму, розподілити ролі керівника, маркетолога, виробника чи спеціаліста зі збуту.

Важливим елементом початку власної справи є складання бізнес-плану. На занятті викладачі ознайомили студентів із правилами оформлення бізнес-плану, системою грантової підтримки підприємництва. У межах  навчальної майстерні здобувачі заповнювали заявку  у формі бізнес плану на отримання гранту на власну справу від «єРобота». З  державною програмою можна ознайомитись на сайти «Дія», за посиланням https://diia.gov.ua/services/grant-na-vlasnu-spravu.  Крім того викладачами були надані інструктивні та довідкові матеріали для розвитку власної справи.

У ході вивчення та засвоєння нової інформації для наочності було використано презентацію, методичні рекомендації. Оформлення бізнес-плану здійснювалось за допомогою програми Microsoft Excel.

Питання плану практичного заняття були розкриті, а мета досягнута.

 

Галина Бусленко, Неля Русіна – викладачі землевпорядних дисциплін

.