Науково-пізнавальний захід «Це дивовижне число Пі»

Відділення програмування Технічне відділення

14 березня 2023

14 березня у світі щорічно відзначається одне з самих незвичайних свят - Міжнародний день числа «Пі». Цей день є прекрасною нагодою вшанувати одну з найважливіших математичних констант, яка не тільки має велике значення в математиці, а й знаходить застосування у багатьох галузях науки та техніки.

Викладачами математичних дисциплін Юлією Юхимчук та Людмилою Петрівською було проведено науково-пізнавальний захід «Це дивовижне число π» - виховний захід до міжнародного дня числа Пі, де здобувачі освіти (11-Д, 13-ІП, 31-ІП групи) змогли обговорити застосування числа Пі в різних галузях знань та принципи, на яких воно базується. Це може допомогти збільшити рівень інтересу студентів до математики та науки в цілому.

Число Пі (π) - це математична константа, яка позначає відношення довжини кола до його діаметра. Число Пі зустрічається в багатьох математичних формулах і є фундаментальним елементом геометрії, топології, аналізу, теорії чисел та інших галузях математики. Це число також знаходить застосування у фізиці, інженерії та комп'ютерних науках. Наприклад, воно використовується для розрахунку об'єму і поверхні куль та циліндрів, а також в алгоритмах комп'ютерної графіки. Крім того, число Пі використовується в багатьох мистецьких творіннях, таких як музика та література. Наприклад, музичні композитори використовують Пі для створення музичних тем, а письменники використовують Пі, щоб створити складні ритмічні схеми в своїх творах.

Історія числа Пі налічує більше чотирьох тисяч років. Ще з давньої Греції відомо, що відношення довжини кола до його діаметра є константою, але точне значення цієї константи було встановлено тільки в середині XVIII століття. З того часу число Пі було вивчене детально і знайдено мільйони десяткових знаків цієї константи.

Цей день нагадує нам про важливість математики в нашому житті та про вклад, який наука робить у наше майбутнє. Він також нагадує нам, що математика може бути цікавою та захоплюючою, а вивчення чисел може відкривати нам багато нових можливостей.

 

Юлія Юхимчук, викладач математичних дисциплін

Людмила Петрівська, викладач математичних дисциплін