Гостьова лекція: «Віртуальна вода в Україні: стан та перспективи»

Технічне відділення

13 березня 2023

У рамках тижня землевпорядних дисциплін була проведена гостьова лекція  на тему «Віртуальна вода в Україні: стан та перспективи». Науковий лектор – Скрипчук П.М., д.е.н., професор НУВГП, керівник Регіонального консультаційного-освітнього центру органічного виробництва (РКОЦ) у м. Рівне. Учасники студенти спеціальності 193 «Геодезія та землеустрій».

Скрипчук П.М представив сучасну, пізнавальну та фахову стрім-лекцію на вищезгадану тему.  Як свідчать численні розрахунки науковців та практиків, у світі на промислові потреби витрачається близько 20 % загальних обсягів спожитої води, ще 10 % використовує людина на побутові потреби, а 70 % становлять сільськогосподарські витрати. З огляду на це, економісти заговорили про «віртуальну воду», тобто воду, яка використовується для оброблення та виробництва товарів. Намагаючись відобразити непряме споживання води людиною у 1997 р. американський професор Джон Ентоні Аллан ввів поняття «віртуальної води» та розробив зручний спосіб обчислення кількості води, необхідної для виробництва будь-якого товару. За що й отримав у 2008 р. Стокгольмську премію «Води».

Цікавим був перегляд відеоматеріалів із вказаної тематики з фаховими коментарями, лектора. Не може не тішити й активна позиція студентів, які задавали чималу кількість компетентних питань, отримуючи ґрунтовні відповіді та призи.

Сучасному  фахівцю землевпоряднику потрібно постійно бути у вирі наукового прогресу та здобутків бізнесу, шляхом навчання й отримання додаткової інформації з інших джерел, зокрема від проведення гостьових стрім-лекцій. Впровадження таких лекцій широко практикуються викладачами  циклової комісії землевпорядних дисциплін.

Вагома частка гостьових лекцій присвячена галузі сільськогосподарського виробництва, питанням екології та економіки землекористування.  

 

Неля Русіна, Петро  Біда – викладачі землевпорядних дисциплін.

.