Виховний захід «Запобігання гендерно зумовленому та домашньому насильству в громаді: основні аспекти, методи запобігання»

Економічне відділення

11 березня 2023

10 березня студенти 31-М групи спеціальності «Менеджмент» разом з куратором Конончук Оксаною Миколаївною відвідали тренінг розташований в «Центрі енергоефективності ОСББ», що знаходиться за адресою Казимира Любомирського 5, даний тренінг був організований за ініціативи ГО «За добробут життя» – «Берегиня». Темою тренінгу була: «Запобігання гендерно зумовленому та домашньому насильству в громаді: основні аспекти, методи запобігання».

Тренінг розпочався з реєстрації учасників серед яких були, як студенти 31-М так і представники різних інших громадських організацій, які з радістю поділилися своїм досвідом зі студентами та доповняли розповідь тренерок Олени Ярмолюк та Олени Лобашової. Після реєстрації учасники отримали презент від ініціаторів та приступили до ознайомлення з правилами та програмою тренінгу.

В ході цього заходу учасники ознайомилися з основними аспектами проявів домашнього та гендерно зумовленого насильства в громаді, дізналися про основні форми домашнього та гендерно зумовленого насильства серед яких: фізичне, психологічне, сексуальне, економічне, торгівля людьми, гендерна дискримінація, дискримінація та насильство в інституціях та насильство у воєнних, конфліктних та пост-конфліктних ситуаціях. Внаслідок визначення цих основних форм учасники поділилися на три групи, які визначали основні прояви, ознаки та випадки конкретної форми та в процесі цього ділилися своїми життєвими історіями пов’язаними з цими формами насильства. Особливу увагу було приділено такій формі, як насильство у воєнних, конфліктних та пост-конфліктних ситуаціях, яка є особливо актуальною для нашої країни через повномасштабне вторгнення нашого агресивного східного сусіда. Були розглянуті основні прояви, ознаки та способи протидії такій формі насильства.

Також було донесено до учасників таку важливу інформацію, як дані про наявні послуги та сервіси, що сприяють попередженню насильства, що можуть анонімно та без шкоди для свого життя повідомити про насильство різним соціальним, віковим та гендерним групам населення, з них можна виділити: денні центри соціально-психологічної допомоги, один з таких знаходиться в місті Рівному на вулиці Червонія Василя, 29; притулки для постраждалих від домашнього насильства; кризові кімнати; мобільні бригади та мобільні бригади поліції; «Розірви коло»; «Вона Хаб»; різноманітні національні гарячі лінії: для дітей та молоді – 116-111.

Під час тренінгу учасники брали участь в різних дискусіях та у виконанні практичного завдання, для закріплення отриманих в результаті заходу знань. Важливим під час тренінгу стало ознайомлення учасників із законодавчою базою протидії домашньому та гендерно зумовленому насильству, це зокрема: Конституція України, Закон України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», Стамбульська конвенція та багато інших законів та конвенцій.

Важливим було ознайомлення учасників тренінгу з тим, що кожен з нас може протидіяти домашньому та гендерно зумовленому насильству, що кожного з нас ролі в цьому важлива та може бути визначальною. Тому необхідно бути більш сміливими та рішучими в питаннях протидії домашньому та гендерно зумовленому насильству, оскільки треба пам’ятати, що зміни відбуваються з самих нас.

Отже, можна сказати, що даний тренінг є доволі цікавим та інформативним, дозволяє людям вдосконалювати свої знання в даній темі та запобігати, протидіяти будь-яким навіть самим малим проявам домашнього та гендерно зумовленого насильства. Важливим та актуальним в наш час є проведення подібних тренінгів, заходів у навчальних закладах різного рівня та для масового слухача, оскільки це забезпечить поінформованість великої частини суспільства та може забезпечити зменшення подібних форм насильства та розбудити в людях їх свідомість, громадянську відповідальність щодо протидії різним формам та проявам насильства.

 

Оксана Конончук, викладач економічних дисциплін

Олександр Колодюк, здобувач освіти 31-М групи