11 березня - День землевпорядника України

Технічне відділення Бібліотечно-інформаційний центр

11 березня 2023

Професійне свято - День землевпорядника  відзначається в Україні щорічно у другу суботу березня з 1999 року, коли  Указом Президента № 1556/99 була підтримана ініціатива Державного комітету України з земельних ресурсів і Спілки землевпорядників України.

Землевпорядкування - одна з найдавніших професій. Історичні літописи свідчать про те, що ще до прийняття християнства, понад 1000 років тому, у Київській  Русі вже проводили вимірювання землі. Першими землевпорядниками були межувальники, які встановлювали та закріплювали межі і видавали документи, що засвідчували право на землю. Ще тоді земле-впорядники були шановними людьми, адже в їхніх руках перебувало головне багатство - земля, основа для функціонування всіх сфер діяльності людини. Тож, чим вищий рівень компетентності осіб, які створюють і регулюють земельні відносини, тим вищим і безпечнішим буде розвиток суспільства. Важливою ланкою при цьому є і одвічно буде землевпорядна служба.

Землевпорядник - спеціаліст, який володіє знаннями про земельне право, земельний кадастр, землевпорядкування та управління земельними ресурсами, має відповідну освіту та належну кваліфікацію. Обов’язками  землевпорядника є: організація ефективного використання земель, їхня охорона, контроль за дотриманням земельного законодавства; складання експлікації, зйомка і велірування, складання проектів міжгосподарського і внутрішньогосподарського землевпорядження з економічним обґрун-туванням, ведення земельнооблікової документації, проведення заходів із землевпорядкування, забезпечення безпечного проведення робіт.

В Україні професія землевпорядника завжди користувалася повагою, тому що вона присвячена безцінному скарбу країни - її землі.

У бібліотечно-інформаційному центрі коледжу розгорнута тематична книжкова виставка «11 березня - День землевпорядника України». Запрошуємо ознайомитись.

 

Світлана Андрійчук, провідний бібліотекар БІЦ

 

Джерело:https://srvk.gov.ua/ua/news/pg/280217923770997_n/