Студенти спеціальності 193 «Геодезія та землеустрій» коледжу відвідали факультет землевпорядкування НУБіП України

Технічне відділення

10 березня 2023

09 березня 2023 року здобувачі освіти спеціальності 193 «Геодезія та землеустрій» взяли участь у Всеукраїнській науково-практичній студентській конференції «Землеустрій і топографічна діяльність в умовах війни та післявоєнного відновлення». Конференція проходила у Національному університеті біоресурсів і природокористування України. Захід був організований Студентською організацією факультету землевпорядкування та  Громадською організацією «Асоціація фахівців землеустрою України». Конференція проходила в очному форматі. Учасниками були здобувачі освіти та аспіранти провідних вузів України, які здійснюють підготовку фахівців геодезії та землеустрою.

Завдяки ініціативі директора коледжу Ярослава Петровича Корсуна та заступника директора  з виробничої роботи, викладача землевпорядних дисциплін Олега Ігоровича Качановського студенти отримали можливість познайомитись із базовим навчальним закладом, відчути себе справжніми науковцями та членами його великої студентської родини. Очолив делегацію заступник директора з навчальної роботи Царук Василь Юрійович.

Під час урочистого відкриття з вітальним словом до учасників звернулися державний секретар Кабінету Міністрів України, випускник факультету землевпорядкування 1996 р. О. Ярема, проректор з навчальної і виховної роботи НУБіП України С. Кваша,    голова правління ВГО «Асоціація фахівців землеустрою України»,   випускник факультету землевпорядкування 2000 р. А. Полтавець, співзасновник компанії DronUA В. Яковенко. У своїх виступах промовці підкреслювали важливість професії землевпорядника, її значення в умовах війни та післявоєнного відновлення.

  Програма конференції була надзвичайно насичена і передбачала виставку геодезичних приладів й обладнання від GeoFix, ELNav, Culver Aviation, Національного центру управління та випробувань космічних засобів, майстер класи від роботодавців та пленарні засідання учасників-доповідачів.

У ході пленарного засідання  доповідачами були і наші студенти:

- Зоряна Бречко, тема: «Проблеми та перспективи інвентаризації земель»;

- Оксана Степанчук, тема: «Розвиток й використання системи супутникової навігації в інтересах безпеки та оборони держави»;

- Ірина Коваль, тема: «Рекультивація та знезараження від боєприпасів земель, що постраждали внаслідок ведення бойових дій».

- Софія Ворожбит, тема: «Оновлення методики нормативної грошової оцінки земель».

 Цікавими були і доповіді від роботодавців (майстер-класи), серед яких були:

- «Кадастрова зйомка камерою смартфона або реінкарнація фототеодоліта» від М. Скорика, сертифікованого інженера землевпорядника;

- «Науково-методичні засади оцінювання збитків завданих землекористуванню внаслідок ракетних обстрілів критичної інфраструктури України» від О. Куценка директора компанії «GeoFix»

- «Роль RTK в умовах війни і післявоєнного відновлення» від М. Туряниці провідного фахівця геодезичної компанії «Systems Solutoins»;

- «Основні переваги та сфери застосування повітряного лазерного сканування місцевості. Огляд лідару AlphaAir 450» від Д. Судика, Culver Aviation та А. Мельника ТОВ «ELNav».

- «Можливості Національного центру управління та випробувань космічних засобів» від С. Сластіна та О. Піскуна Національного центру управління та випробувань космічних засобів.

Не затьмарила захід і оголошена повітряна тривога. Учасники тільки змінили локацію із просторих аудиторій на бомбосховище, де й  продовжилась конференція.

Крім того, наша делегація відвідала традиційний флешмоб читання віршів та вшанування пам’яті Великого Кобзаря, який проходить в університеті на Алеї слави.

Запам’ятається студентам і неофіційне  спілкування з  проректором з навчальної і виховної роботи НУБіП України С. Квашою, який надав майстер клас із зйомки відео за допомогою смартфона.

Надзвичайно сподобався студентам Ботанічний сад НУБіП України, де можна з кліматичної зони Карпат потрапити в Північну Америку, помилуватися цвітом Магнолій, подихати свіжим повітрям.

Від імені учасників конференції  В.Ю. Царук подякував Т.О. Євсюкову, декану землевпорядного факультету та усім, хто долучився до проведення заходу за теплий прийом наших студентів та за цікаву організацію заходу.

Повертаючись до Рівного, за проханням студентів, була проведена екскурсія по Києву.

В цілому поїздка була веселою, музичною та вдалою. Ми щиро висловлюємо слова вдячності директору коледжу Я.П. Корсуну за сприяння у поїздці до НУБіП України.

Неля Русіна, голова циклової комісії землевпорядних дисциплін