Тарас Шевченко в англомовному світі

Юридичне відділення

09 березня 2023

And in the great new family,

The family of the free,

With softly spoken, kindly word

Rememberalso me."

Taras Shevchenko

09.03.2023 студенти 11-Ю групи відзначили День народження Тараса Григоровича Шевченка під час літературної години на занятті з англійської мови. Тема заходу: "Тарас Шевченко в англомовному світі". Викладач Оксана Лисяк.

Творами нашого Кобзаря захоплюються не лише українці, а й увесь світ. Багато з них є пророчими і актуальними у наші дні.

 «Книга рекордів України» зафіксувала 1384 пам'ятники Шевченку. З них 1256 — в Україні та 128 — за кордоном у 35 країнах. Це найбільша у світі кількість монументів, встановлених діячеві культури.

Дотепер над донесенням Шевченкового слова до англомовного читача працювало понад 80 перекладачів. Майже всі поезії Шевченка відтворюють англійською мовою. Багато з них мають по декілька інтерпретацій. Зокрема, «Садок вишневий коло хати» - одинадцять, а «Заповіт» - двадцять.

Здобувачі освіти декламували улюблені вірші Тараса Григоровича Шевченка мовою Шекспіра та українською. Було озвучено такі твори, як "Думи мої, думи мої", "Мені тринадцятий минало", "Сонце заходить, гори чорніють", "Заповіт" та інші.

Крізь століття пророче промовляє до нас Тарас і дає рецепт успіху та перемоги:

"І оживе добра слава,

Слава України,

І світ ясний, невечерній

Тихо засіяє…

Обніміться ж, брати мої.

Молю вас, благаю!"

(«І мертвим, і живим, і ненародженим»)

Наближаючи Перемогу та вірячи в «сонце правди», ми вдячні Кобзарю.

 

Оксана Лисяк,

викладач англійської мови