Шевченко у світовій літературі

Економічне відділення

09 березня 2023

9 березня 2023 року для здобувачів освіти 11-П групи був проведений літературний вечір «Шевченко у світовій літературі». Присутні пригадали цікаві факти про життя відомого письменника.

«Художники покликані для того, щоб доводити світові, що життя прекрасне, що воно саме є найбільшим і найвеличнішим з усіх можливих благ», - так справедливо визначив роль митців у житті людства український письменник О.Довженко. Майстри живопису, наносячи на полотно фарби, перетворюють будь-який матеріальний об’єкт на витвір мистецтва. Безперечний доказ тому – мистецька спадщина геніального українського поета Тараса Шевченка. Мистецька спадщина Кобзаря – твори живопису і графіки, що їх виконував Т.Шевченко в різній техніці протягом усього життя. Збереглося 835 творів, що дійшли до нашого часу в оригіналах і частково в гравюрах на металі й дереві, а також у копіях, що їх виконали художники ще за життя Т.Шевченка. Безсумнівний відгомін літературної обізнаності відчувається у виконаних художником ілюстраціях до творів класиків світової літератури.

Жадоба знань, прагнення постійно розширювати свій кругозір проявилися у Шевченка ще до звільнення з кріпацтва. З юнацтва він натхненно ознайомлювався із творами російських і світових письменників. Навчаючись в Академії мистецтв у Петербурзі, майбутній поет широко ознайомився з античною літературою, глибоко й різнобічно пізнав європейську літературу: знав творчість великих італійських поетів Ф.Петрарки, Дж.Бокаччо, англійських – В.Шекспіра, Д.Дефо, Р.Бернса. У французькій літературі увагу Шевченка привертали Ж.Б.Мольєр, Вольтер, у німецькій – Й.В.Гете, Ф.Шиллер. Російська література й особисте спілкування з російськими письменниками упродовж усього творчого життя поета сприяли оволодінню ним вершин світової культури.

Читаючи твори класиків світової літератури та створюючи до них ілюстрації, син українського народу не лише засвоював культурні надбання, а й зводив своєрідні духовні мости єднання різних народів, культур та епох.

 

Ірина Гринкевич, викладач зарубіжної літератури