16 січня – День пам’яті кіборгів

Бібліотечно-інформаційний центр

16 січня 2023

16 січня в Україні офіційно відзначають День пам’яті захисників Донецького аеропорту — День кіборгів, які вистояли попри все. Вісім років тому кіборги Донецького аеропорту довели всьому світу – українські воїни міцніші за бетон, а найбільш неприступна фортеця – це їхня незламність у боротьбі за Україну.

Оборона Донецького аеропорту протривала 242 дні (з 26 травня 2014 по 22 січня 2015 року) — всього на тиждень менше, ніж героїчна оборона Севастополя (2 листопада 1941 — 3 липня 1942), і набагато більше, ніж оборона Бреста (22 червня — 20 липня 1941) під час першої світової війни.

Аеропорт мав особливе значення для забезпечення логістики Збройних сил України. Після того як у травні противник зберіг за собою контроль за приблизно 150 км держкордону, утримання аеропортів вже не мало стримуючого чинника для російської агресії. Однак, ця територія могла стати плацдармом для наступу українських військ на Донецьк.

За результатами мінських домовленостей протиборчі сторони повинні були створити розмежувальну зону між російськими загонами та українськими військами. Польові командири бойовиків у зв’язку з цим вирішили здобути демонстративну політичну перемогу. Вони кинули свої загони в лобову атаку, щоб до моменту створення 30-кілометрової зони і виведення українських військ заявити, що українці не пішли самі, а аеропорт узятий штурмом.

Попри відступ останніх захисників безпосередньо з території Донецького аеропорту, позиції українських сил проходять у безпосередній близькості до нього, а тому бойові дії різної інтенсивності тривали там ще довго. Втрати бойовиків за весь час кампанії склали не менше 800 осіб убитими та 1500−2000 пораненими.

«Кіборги вистояли, не встояв бетон», — фраза, яка увійшла в історію разом із подвигом бійців України.

Сьогодні ми вшановуємо пам’ять наших незламних воїнів. Світла пам’ять героям! Це історія, яку не можна забувати. Адже сьогодні уся Україна продовжує відважно відстоювати нашу землю та свободу!

Про події на сході України наші користувачі можуть прочитати у книзі «Війна /очима ТСН/», у якій 28 героїчних історій. Запрошуємо до прочитання.

 

Людмила Бурячинська, завідувачка БІЦ

Джерело:

https://charivne.info/news/16-sichnya-vshanovuyut-den-pamyati-kiborhiv-