Щорічні Педагогічні читання присвячені убезпеченню від загроз війни

Коледж

12 січня 2023

11 і 12 січня 2023 року у ВСП «Рівненський фаховий коледж НУБіП України» відбулися щорічні Педагогічні читання. Ця подія відбувалася в умовах російсько-української війни, тому піднімалися теми, які певним чином торкалися викликів і загроз, що спричинила російська агресія.

З вітальним словом до педагогічного колективу, який у повному складі зібрався в аудиторії, звернувся Корсун Ярослав Петрович, директор коледжу, заслужений працівник освіти України. Він наголосив на успіхах колективу коледжу у нелегкому 2022 році та окреслив ті завдання, які стоять перед працівниками коледжу на наступний рік.

Немкович Оксана Борисівна, кандидат економічних наук, викладач-методист економічних дисциплін, провела аналіз Державного бюджету України на 2023 рік. Дала вичерпну характеристику економічним процесам, які відбуваються в країні, що воює.

Війна вбиває людей, нещадно нищить їх домівки, надає збитків економіці країни, а також, безперечно, наносить значних втрат природі. Саме такою стала тема виступу Качановського Олега Ігоровича, заступника директора з виробничої роботи, викладача-методиста землевпорядних дисциплін, «Природа та війна: як російська агресія вплинула на довкілля». Олег Ігорович навів факти страшного впливу воєнних дій на землі сільськогосподарського призначення, водойми, забруднення повітря, знищення рослинного і тваринного світу.

На педагогічні читання адміністрація коледжу запросила Мощука Андрія Борисовича, фахівця Навчально-методичного центру цивільного захисту та безпеки життєдіяльності в Рівненській області. Він прибув зі своїми колегами. Тема виступу стосувалася ризиків техногенної і пожежної небезпеки та порядку дій населення під час надзвичайних ситуацій воєнного часу. Андрій Борисович досить детально розповів про загрози людському життю, які виникають в умовах війни. Особливу увагу приділив поводженню з небезпечними невідомими предметами. Розповів про види вогнегасників і їх призначення, продемонстрував як застосовувати вогнегасники. Фахівці з ДСНС продемонстрували ряд відео, в яких показано дії під час пожежі, отруєння природним газом, впливу радіації, отруєння хімічними речовинами.

Тему убезпечення від негативного впливу радіації та хімічних речовин на організм людини продовжив у своєму виступі Капітула Ігор Карпович, викладач-методист біології і хімії, навів цікаві факти і спростував деякі міфи.

Ткаченко Галина Іванівна, кандидат політичних наук, доцент, викладач філософії, спеціаліст вищої категорії, виступила з теми «Голодомор – геноцид 1932-33 років – трагедія українського народу». Зауважила, що про події Голодомору та факт геноциду не можна забувати, на сьогодні Голодомор офіційно визнали фактом геноциду українського народу 22 країни в світі, у 2008 році Європейський парламент визнав Голодомор злочином проти людства. Але виявляється цього не достатньо. Ряд українських істориків, політологів стверджує, що коли б ще у 1990-х роках доносили до людей правду про Голодомор – геноцид, не було би реваншів проросійських сил.

12 січня 2023 р. Педагогічні читання продовжилися. Черначук-Семенишина Олена Володимирівна, головний бухгалтер, ознайомила присутніх з соціальними виплатами у 2023 році.

У 1798 році побачило світ перше видання поеми «Енеїда» Івана Котляревського. З висоти нашого часу подія сприймається як свідчення початку нової доби: зародження нової української літератури і українського національного відродження. У 2023 році виповнюється 225 років з дня публікації твору І. Котляревського. Сорока Мирослава Василівна і Шапілова Катерина Петрівна, викладачі української мови і літератури, підготували виступ до цієї знаменно дати «Енеїда» – авторова концепція омріяної України».

На Педагогічні читання запросили Баб’як Олену Вікторівну, кандидата медичних наук. Тема її виступу «Домедична допомога відповідно до стандартів НАТО», що є актуальним в сьогоднішніх умовах війни.

Ректором нашого університету С. Ніколаєнком, академіком, професором, перед педагогічним колективом Університету і відокремлених підрозділів поставлене одне з основних завдань – оцифрування документів, які забезпечують освітній процес. Це відомості про студентів, викладачів, їх напрацювання тощо. Існує багато засобів для реалізації цього завдання – це платформи Moodle, Google Classroom, Edmodo, Classdojo, WebTutor, Microsoft Learning Gateway.

Якимчук Ірина Олександрівна, завідувач відділення програмування, викладач-методист програмування та інформаційних дисциплін, у своєму виступі «Формування електронного комплексу навчально-методичного забезпечення дисципліни та індивідуального плану роботи викладача в lCloud» проаналізувала і дала характеристику окремим платформам, назвала їх позитивні і негативні сторони та детально зупинилася на роботі у Навчальній хмарі lCloud.

Практична частина Педагогічних читань стосувалася набуття практичних навиків роботи в Навчальній хмарі lCloud. Було проведено майстер-клас зі створення індивідуального плану роботи викладача та комплексу навчально-методичного забезпечення дисципліни в Навчальній хмарі lCloud. Майстер-клас провели викладачі циклової комісії програмування та інформаційних дисциплін Якимчук Ірина Олександрівна, Куделя Оксана Олексіївна, Нікітська Оксана Віталіївна, Стрик Павло Миколайович, Дедюхіна Юлія Олександрівна.

Педагогічні читання націлили весь педагогічний колектив на плідну працю у 2023 році, мотивували та надали основні орієнтири для покращення якості освітнього процесу.

 

Методист коледжу Людмила Балдич