Викладачі землевпорядних дисциплін успішно пройшли навчання операторів дронів

Технічне відділення Рада роботодавців ТВ

11 січня 2023

«Революцію» у топографо-­геодезичній діяльності в останні десятиріччя спричинили три технології: супутникові радіонавігаційні системи (GNSS), лазерне 3D­-сканування (лідарна зйомка) та оперативне картографування із використанням безпілотних літальних апаратів (БПЛА). Вимірювання та аерофотозйомка місцевості, здійснювані БПЛА, на сьогодні є найбільш актуальним і рентабельним рішенням для більшості завдань у галузі геодезії і топографії. БПЛА, пролітаючи по заданому маршруту як в автоматичному, так і напівавтоматичному режимі, отримують точні і достовірні фото та відеоматеріали про особливості рельєфу місцевості для сільського господарства та будівництва, здійснюють наземне лазерне сканування, проводять геологорозвідку, моніторинг будівель і споруд тощо.   

Навики керування дронами є необхідними у підготовці конкурентоспроможного фахівця галузі геодезії та землеустрою.  Викладачі землевпорядних дисциплін Русіна Н.Г. та Кушнірук О.М. пройшли підготовку операторів дронів. Навчання операторів БПЛА проводив Рівненський центр профтехосвіти Служби зайнятості.

32-годинний навчальний курс операторів БПЛА включав теоретичну і практичну підготовку. Зокрема, слухачі засвоїли  правила та зони польотів, нормативно-правову базу, параметри та технічні характеристики коптерів, активацію,  налаштування та оновлення програмного забезпечення, безпечне управління та використання коптерів, здобули навики обробки  відзнятого матеріалу, монтажу тощо. Варто відмітити, що курсом зацікавилося широке коло слухачів, кожен з яких почерпнув важливі моменти саме для індивідуального використання БПЛА. Навчання пройшло в доброзичливій атмосфері.  По закінченню навчання викладачі отримали сертифікати.

Неля Русіна, голова циклової комісії землевпорядних дисциплін