Василь СТУС: самопожертва заради України. До 85-річчя від дня народження Поета і Громадянина (06.01.1938-04.09.1985)

Бібліотечно-інформаційний центр

06 січня 2023

Цього року Василеві Стусові могло б виповнитися вісімдесят п’ять. Але йому випала інша доля. Поетові судилась Голгофа, що поглинула його життя, як і Шевченкове, у сорокасемирічному віці.

Василь Семенович Стус (6 січня 1938, село Рахнівка, Гайсинський район Вінницька область — 4 вересня 1985, табір ВС-389/36-1 біля села Кучино, Пермський край, РРФСР) — український поет, перекладач, прозаїк, літературознавець, правозахисник, незламний лицар свободи і правди. Один із найактивніших представників українського культурного руху шістдесятників. Лауреат Державної премії ім. Т. Шевченка (1991), Герой України (2005, посмертно). Його ім’я вже давно вийшло за межі України, ставши знаковим в інтелектуальних колах світу, символом нескореності України, гідності Людини, яка виборола право лишатися нею в нелюдських обставинах.

Поет жив, творив і загинув, щоб український народ мав те, на що заслуговує —  Свободу, Незалежність, Право на рідну мову, Історичну пам’ять, Самобутню культуру. Для українців він назавжди залишається прикладом гідності, стійкості, непохитності. Двічі Стус відбував покарання в таборах. Його довго мордували по тюрмах і таборах та закатували до смерті. За те, що дуже любив Україну. За те, що писав українською. За те, що розмовляв українською. Бо пишався, що він - УКРАЇНЕЦЬ!

Вчитаймося у листи Василя Стуса. У своєму невольничому листі до І. Дзюби в 1975 році він писав: «Довічною ганьбою цієї країни буде те, що нас розпинали на хресті не за якусь радикальну громадську позицію, а за саме лиш бажання мати почуття самоповаги, людської і національної гідності» .  

У 1976-му році, відбуваючи перше покарання, написав відмову від радянського громадянства: «…Бути радянським громадянином – значить бути рабом…».

1979-го року увійшов до Української Гельсінської групи.

Сьогодні, у день народження Василя Семеновича Стуса,  пропонуємо ще раз перечитати його твори, які представлені на книжковій виставці у читальному залі. Творчість Стуса особливо актуальна в час російської агресії, коли усі українці виборюють своє право на свободу, незалежність та саме життя.

Серед книг - Справа Василя Стуса. Збірка документів з архіву колишнього КДБ УРСР / уклад. В. Кіпіані. - Харків : Віват, 2021. - 688 с. - (Серія "Історія та політика")

У ній - правда про кримінальну справу, життя і смерть Василя Стуса. У книжці зібрано архівні документи з кримінальної справи Василя Стуса, які досі охороняли під грифом «Секретно».

 А 2019 року про Василя Стуса вийшов на екрани художній фільм «Заборонений» режисера Романа Бровка.

 

Людмила Бурячинська, завідувачка БІЦ

 

Джерела:

https://dli.donetsk.ua/news/2017-01-06-2

http://www.memory.gov.ua/news/80-rokiv-z-dnya-narodzhennya-vasilya-stusa