Відкрита онлайн-лекції проєкту «Агрокебети»: «Робототехніка в агро: як використати тренди, щоб стати найзатребуванішим фахівцем в агро»

Технічне відділення

15 грудня 2022

Студенти та викладачі технічного відділення циклової комісії землевпорядних дисциплін ВСП «РФК НУБіП України» взяли участь у відкритій онлайн-лекції проєкту «Агрокебети»: «Робототехніка в агро: як використати тренди, щоб стати найзатребуванішим фахівцем в агро», яка відбулася 15 грудня 2022 р.

Лектор: Валерій Яковенко, співзасновник компанії DroneUA – українського системного інтегратора робототехнічних технологій.

Програма виступу:  презентація досягнень ринку робототехніки в аграрній галузі, розповідь про перспективи та вимоги до фахівців майбутнього, а також – надихаючий спіч про те, яким може бути успішний старт молодого спеціаліста.

Адже ринок агротехнологій оцінюється в $20 мільярдів, а до 2030 року його обсяг складатиме $40 мільярдів. Основа цього ринку – робототехніка: високотехнологічне та високоефективне сільське господарство. Бізнес готовий просто зараз інвестувати (і інвестує) в цей напрямок, гарантуючи високі зарплати та гарні умови роботи для спеціалістів. Від операторів дронів до керівників сервісних бізнесів та провідних агрономів, які вміють працювати з робототехнікою в агробізнесі – затребуваність спеціалістів захмарна.

Основну частину лекції Валерій Яковенко присвятив використанню дронів в сільському господарстві: в обробці полів, внесенню засобів захисту рослин, внесенню добрив. Представив розрахунки економічної доцільності застосування агро-дронів. Поділився власними спостереженнями розвитку агротехнологій, отриманими за багато років практики. Лектор відповів на велику кількість питань від студентів, викладачів, фахівців та гостей заходу.

Відзначимо, що Агрокебети – це удосконалений магістерський проєкт, створений у співпраці бізнесу і навчальних закладів, завдання якого забезпечити ТОП-ові українські аграрні компанії висококваліфікованими працівниками. А випускників – високооплачуваним робочим місцем одразу після отримання диплому. Проєкт підтримують провідні компанії України: New Holland, ІМК, Bayer, «Галс Агро», Limagrain, HORSCH, HarvEast, «Август Україна», «Євраліс», МХП, Syngenta, AgroHub, SmartFarming, Arzinger та PwC.

 

Неля Русіна, голова циклової комісії землевпорядних дисциплін