ІІІ Конференція «Національний виклик: деградація ґрунтів чи відновлення їх родючості?»

Технічне відділення

10 грудня 2022

Викладачі  та студенти технічного відділення циклової комісії землевпорядних дисциплін ВСП «РФК НУБіП України» взяли участь у ІІІ Конференції «Національний виклик: деградація ґрунтів чи відновлення їх родючості?», яка відбулося 09 грудня 2022 р. Конференція була присвячена проблемі деградації ґрунтів та пошуку шляхів її вирішення в Україні. Цього року фокус обговорення зосереджений на деструктивному впливі активних воєнних дій на ґрунти.

Організатори заходу – компанія БТУ-ЦЕНТР і  ГС «Органічна Україна», конференцію підтримує проєкт «Німецько-українська співпраця в галузі органічного сільського господарства». Захід відбудеться у партнерстві з FAO, асоціацією «Українське ґрунтове партнерство», Global 100% RE Ukraine, МХП і Міжнародним інститутом бізнесу.

Конференція включала три секції – «Деградація ґрунтів: нові виклики та перспективи», «Сучасні методи визначення здоров’я ґрунту» та «Практичні кроки до відродження родючості ґрунтів». У фокусі обговорень проблеми, які Україні слід вирішувати вже зараз, способи визначення ступеня деградації ґрунту та його мікробіому, практичні інструменти оздоровлення у різних випадках деградації, інтеграція державних та міжнародних програм з відновлення родючості ґрунту.

Олена Корогод, президент ГС «Органічна Україна», констатувала, що планета втрачає щорічно 24 млрд т родючої землі, через що страждають більше 3 млрд людей. Є ризик, що до 2050 року 95% земної поверхні будуть складати деградовані ґрунти. За останні 130 років українські ґрунти вже втратили близько 30% гумусу, а рівень розораності сягає 53%, і є одним з найвищих в світі.

Проте з повномасштабним вторгненням російських військ до України постав ще один надзвичайний виклик – забруднення ґрунтів внаслідок бойових дій.   «У зв’язку з активними воєнними діями після 24 лютого близько 182 880 м² забрудені шкідливими речовинами. За підрахунками ООН, Україна – одна з найбільш замінованих країн світу. На розмінування доведеться витратити, у кращому випадку, від 5 до 7 років. Кожний вибух артилерійського снаряду – це низка токсичних сполук, що потрапляє в ґрунт. Розриви снарядів та мін призводять до миттєвого руйнування верхнього родючого шару ґрунту, який формувався протягом віків», - зазначає Світлана Корсун, виконавчий директор Інституту прикладної біотехнології БТУ-ЦЕНТР, д. с.-г. наук.  

Перегляд конференції за посиланням    https://www.youtube.com/watch?v=dBGXeT1qmCE&ab_channel=%D0%91%D0%A2%D0%A3-%D0%A6%D0%95%D0%9D%D0%A2%D0%A0

 

Неля Русіна, голова циклової комісії землевпорядних дисциплін