Всесвітній день ґрунтів: дайджест

Технічне відділення

07 грудня 2022

Україна має великий Дар – родючі ґрунти. Організацією  Об'єднаних Націй встановлено Всесвітній день ґрунтів, який відзначають 5 грудня, – ще один привід замислитись, як зберегти цей Дар і залишити нащадкам у спадок як велику цінність. Наразі, в часи обмежених ресурсів, розмови та думки про збереження здоров’я ґрунту, його родючості, підвищення вмісту гумусу, раціонального обробітку тощо – ведуться дедалі частіше.

Студентами спеціальності 193 «Геодезія та землеустрій» підібрано стислий огляд публікацій та електронних ресурсів, які присвячені ґрунтам нашої держави.

Основні довідкові матеріали:

На основі даних ННЦ «Інститут ґрунтознавства та агрохімії імені О.Н. Соколовського» – створено інфографіку «Структура ґрунтів в Україні», в якій показано відсоткове співвідношення різних типів ґрунту. За даними науковців, з 800 видів ґрунтів України, які займають площу 39,8 млн га, 60% — це чорноземи, а це близько 24 млн га.

Фахівцями порталу «Superagronomcom» розроблено «Карту ґрунтів України», на якій в подробицях можна дізнатися про  типи ґрунтів кожного регіону України.

Розроблено інфографіку щодо стану ґрунтів та проблеминх моментів — Українські ґрунти: сучасний стан, проблеми деградації та зниження родючості.

Статті та публікації щодо шляхів покращення ґрунтів України, заслуговують на увагу:

Стаття Олексія Сергієнко, експерта  з агротехнологічних питань: Родючість ґрунту: повернути втрачений потенціал.

Досвід  ТОВ «Агрофірма «Колос» – «Основна наша мета — повернення ґрунторесурсів». У публікації представлено розроблену фахівцями компанії збалансовану систему ведення сільського господарства. Система вже дала свої результати. За даними досліджень, проведених ДУ «Інститут охорони ґрунтів України», середній рівень гумусу в ґрунті по підприємству підвищився з 3,15% у 2011 р. до 4,22% у 2018 р.

Стаття «Скільки коштує здоров’я ґрунту?» фахівців  компанії БТУ-ЦЕНТР. У якій представлено фактори,  які передусім впливають на здоров’я ґрунтів, а потім – яких технологій необхідно дотримуватися для підтримки здоров’я ґрунту і, зокрема, який прибуток можна отримати від використання біологічних продуктів на полях соняшнику.

Публікація «Система землеробства Овсінського: як вирощують рослини з імунітетом», розкриває  технічні та технологічні інновації у системі землеробства українських аграріїв.

Зарубіжний досвід:

Статі «Відновлювальне (регенеративне) землеробство: засади та досвід британських фермерів» та «Регенеративне землеробство — відповідь на зміни клімату», присвяченні ґрунтоохоронному агровиробництву, яке може не тільки зберегти родючість ґрунтів, але й збільшити врожайність та пом'якшити наслідки змін клімату через секвестрацію вуглецю ґрунтами. І яке пропонує: припинити оранку; перейти на сівозміни без пару; збільшити різноманіття сівозмінам, найперше за рахунок бобових і багаторічних трав; поєднати рослинництво та тваринництво.

І насамкінець трохи теорії від доктора біологічних наук Сергія Хаблака:

Вплив мінеральних добрив на властивості ґрунту та ҐВК

Рівень кислотності ґрунту: вплив вмісту певних поживних елементів

Моделі родючості ґрунту: оптимальне поєднання поглинутих обмінних катіонів у складі ҐВК

Неля Русіна, Ольга Петрова – викладачі землевпорядних дисциплін.