Свято мужності, героїзму і відваги. 6 грудня - День Збройних Сил України

Бібліотечно-інформаційний центр

06 грудня 2022

6 грудня українці відзначають державне свято -  День Збройних Сил України. Це свято справжньої мужності, героїзму і відваги. Дата приурочена до дня ухвалення Закону України «Про Збройні сили України» - подія відбулася саме 6 грудня 1991 року. Також урочиста дата пов’язана із 6-м грудня 1919 року. Це день став початком однієї зі славетних сторінок української армії - Першим зимовим походом Дієвої армії УНР.

Збройні сили - це один з основних елементів стабільного і впевненого розвитку Української держави, справжня гарантія державного суверенітету. Тому у цей день ми вшановуємо всіх, хто причетний до високого і почесного звання військовослужбовця, хто обрав для себе нелегку, але достойну професію - захищати Україну, її суверенітет і незалежність.

24 серпня 1991 року Верховна Рада України ухвалила постанову «Про військові формування в Україні», якою визначила: «підпорядкувати всі військові формування, дислоковані на території України, Верховній Раді України; утворити Міністерство оборони України; урядові України приступити до створення Збройних сил України». Фактично, цією постановою було покладено початок будівництва Збройних сил України як важливого інституту держави і невіддільного елемента її воєнної організації.

11 жовтня Верховна Рада України затвердила Концепцію оборони і будівництва Збройних сил України. Концепція визначала, що Збройні сили України складаються з трьох видів: Сухопутні війська (Військ наземної оборони), Військово-Повітряні сили і Сили протиповітряної оборони (Військ повітряної оборони), Військово-Морські сили.

Сьогодні загартовані в боях із російським агресором, наші воїни щодня демонструють стійкість, непереможний характер, відвагу та мужність, доводячи, що немає такої сили, яка може здолати волю до перемоги.

Ми дякуємо кожному, хто стоїть на захисті українських кордонів, цілісності, неподільності та єдності нашої країни. Ми дякуємо вам за те, що в нашому цивільному житті маємо змогу навчатися, працювати, піклуватися про родини,  розбудовувати нашу країну. Дякуємо  за вашу хоробрість, силу й безмежну любов до Батьківщини.

Більше інформації про наших відважних воїнів можна дізнатися з матеріалів книжкової виставки в читальному залі бібліотечно-інформаційного центру.

 Зі святом! Слава Збройним Силам України!

Галина Петренко, провідний бібліотекар БІЦ

 

Джерело : https://knmu.edu.ua/news/6-grudnya-den-zbrojnyh-syl-ukrayiny/

https://gora-rada.gov.ua/6-hrudnia-den-zbrojnykh-syl-ukrainy/