До 300-річчя Г. С. Сковороди «Світ ловив мене, але не спіймав»

Відділення програмування

03 грудня 2022

300 років тому, 22 листопада 1722 року (3 грудня за новим стилем) народився Григорій Сковорода — знаковий український філософ, просвітитель-гуманіст, поет і педагог.  Він, і через три сотні літ від дня народження, залишається нашим сучасником, чиї мудрі поради допомагають і ще будуть допомагати нашому народу.

Як бути щасливим? Як знайти своє місце в світі? Такі питання люди ставлять собі вже не одне століття. Наші сучасники не проти нажитися на цих запитах, продаючи книги та тренінги з особистісного зростання. Намагалися на них відповісти і визначні філософи та мислителі минулого. Серед них — Григорій Сковорода, один із найбільш знакових особистостей в українській культурі.

02 грудня 2022 року для здобувачів освіти 31-ІП та 32-ІП груп проведено виховний захід до 300-річчя Г. С. Сковороди «Світ ловив мене, але не спіймав» (куратори Юхимчук Ю.П., Бойко Л.А.).

Григорій Савич Сковорода, визначений філософ, письменник-просвітитель XVIII ст. посідає почесне місце в історії прогресивної української і світової культури.

Ґрунтом, на якому народився і визрів талант мислителя і митця, загартувався дух непримиренного борця проти соціальної несправедливості і сформувалися погляди демократа, гуманіста, антиклерикала, було суспільне життя України XVIII століття з усією його історично обумовленою складністю і класовою суперечливістю, з остаточним закріпаченням селян і героїчною боротьбою народних мас проти соціального гноблення.

Сьогодні українці отримали додатковий привід поговорити про свого філософа. На жаль, приємним його не назвеш. У ніч на 6 травня росіяни обстріляли село Сковородинівка на Харківщині. Атака припала на літературно-меморіальний музей Григорія Сковороди — ракета влучила прямо під дах будинку, де свого часу гостював філософ. Будівля вигоріла зсередини. Це непростий музей. Останній рік свого життя Сковорода прожив у цьому маєтку. Він належав хорошому другу філософа, колезькому раднику Андрію Ковалівському. Там усе ще можна побачити старовинний парк і сад, де Сковорода любив відпочивати. Збереглися деякі його улюблені місця: 700-річний дуб та криниця. Поруч із музеєм — могила Сковороди зі знаменитим написом «Світ ловив мене, але не спіймав».

 

Юлія Юхимчук,  куратор 31-ІП групи