Голодомор в Україні: історія і пам’ять. 26 листопада - День пам'яті жертв Голодомору 1932-33 рр.

Бібліотечно-інформаційний центр

26 листопада 2022

Щорічно в четверту суботу листопада в Україні та світі вшановують пам'ять жертв Голодоморів. У 2022 році це буде 26 листопада.

Українським інститутом національної пам'яті було оприлюднено інформаційні матеріали щодо цьогорічних заходів, адже 26 листопада 2022 року будуть 90-ті роковини Голодомору 1932-1933 років. Інформаційна кампанія цьогоріч проходитиме під гаслом "Пам'ятаємо. Єднаємося. Переможемо".

Цього року вшанування пам'яті жертв сталінського режиму відбуватиметься під час повномасштабної війни Росії проти України. Знову проти українців росіяни застосовують геноцидні практики. Адже Росія в цій війні переслідує ту саму мету, що й під час Голодоморів - знищити українську ідентичність і націю. Трагічні події сьогоднішнього дня наочно показують нам всім, що дуже важлива жива пам'ять всіх жертв.

 Кількість жертв Голодомору 1932-1933 років, за різними оцінками, коливається від 3 до 7 мільйонів осіб. Офіційно Голодомор 1932-1933 років був визнаний геноцидом українського народу Верховною Радою України 2006 року. В той же час 16 країн світу визнали цей період винищенням української нації. Серед них: Австралія, Грузія, Еквадор, Естонія, Канада, Колумбія, Латвія, Литва, Мексика, Парагвай, Перу, Польща, США, Угорщина, Португалія, а також Ватикан як окрема держава. А ще вісім засудили його як акт винищення людства.

Голодомор 1932-1933 року відбувався на всій території радянської України, а також на Кубані і Поволжі, де проживали українці в той час. Масовий голод був у Казахстані, на Південному Уралі і в Західному Сибіру. Найбільше українців, згідно з демографічними даними, загинули на території сучасних Київської, Харківської, Сумської, Полтавської, Дніпропетровської, Чернігівської, Вінницької, Житомирської, Одеської областей.

Всіх українців закликають приєднатися до акції "Запали свічку". Де б ви не були - вдома, в будь-якому регіоні України чи за кордоном, ввечері 26 листопада потрібно запалити вогник у вікні як вияв скорботи за загиблими та віри в перемогу українців найближчим часом.

Також о 16:00 за київським часом пройде Загальнонаціональна хвилина мовчання.

З нагоди Дня пам’яті в бібліотечно-інформаційному центрі для користувачів оформлена книжкова виставка  «Голодомор в Україні: історія і пам’ять», з якої можна дізнатися про страшні події та сумну статистику геноциду українського народу.

Галина Петренко, провідний бібліотекар БІЦ

  

Джерело: https://tsn.ua/ukrayina/26-listopada-2022-roku-v-ukrayini-i-sviti-vshanovuyut-pam-yat-zhertv-golodomoriv-2207482.html