Виховний захід «Г.С. Сковорода – філософ, педагог, сучасник»

Відділення програмування

22 листопада 2022

22 листопада 2022 р. для здобувачів освіти відділення програмування було проведено відкритий тематичний виховний захід «Г.С. Сковорода – філософ, педагог, сучасник», присвячений 300-річчю з дня народження мандрівного філософа.

Захід підготували та провели викладачі Коняхін Ю.О. та Кот В.В.

Активну участь у проведенні виховного заходу взяли здобувачі освіти 22-ІП та 12-ІП групи. 

Метазаходу: зацікавити здобувачів освіти особою Григорія Сковороди. Показати неповторність його філософської та педагогічної спадщини. Розвивати уяву, допитливість, творчі здібності здобувачів освіти, уміння толерантно й аргументовано доводити свою думку, навички роботи в групі. Сприяти вихованню патріота своєї держави, який усвідомлює свою приналежність до українського народу, вдумливого ставлення до слова та вміння ефективно його використовувати, формуванню бажання самовдосконалення, життя за законами честі й моралі, прагнення до самопізнання та самовиховання відповідно до загальноприйнятих морально-етичних норм. Формувати національну свідомість та людську гідність. Культивувати кращі риси української ментальності – працелюбність, індивідуальну свободу, любов до рідної української землі.

2022 рік – рік відзначення 300-річного ювілею великого українського мислителя-мудреця, педагога, філософа, поета, композитора, музиканта, культурно-освітнього подвижника – Григорія Савича Сковороди. Без перебільшень, Григорій Сковорода був культурним проривом свого часу: свіжим голосом, із сучасними поглядами і широким світоглядом. Одним із національних героїв України, про якого мають знати українці.

Такі визначні постаті наших вітчизняних митців, як він, відіграють важливу роль у національній ідентичності. Вони тісно пов’язані з нашою спільною історією, і дозволяють нам відчути себе частиною багатовікової сильної нації, пробуджують патріотизм та роблять нас більш згуртованим суспільством, особливо зараз в період повномасштабної війни.  Ми маємо пишатися ними, вивчати їх творчість та в довгостроковій перспективі передати її наступним поколінням.

Дослідники життя і вчення Григорія Савовича сходяться на тому, що  Сковороді якимось чином вдається залишатися близьким і сучасним для нових поколінь, попри те, що вже змінилися кілька епох. У кожній новій генерації знаходяться люди, які мають Сковороду «за свого», люблять його як друга і шанують як учителя.

Юрій Коняхін, викладач історії

Василь Кот, викладач програмування